Світові медіа: Україна боїться Трампа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові медіа: Україна боїться Трампа

Казна та Політика
1059
Уже кілька тижнів поспіль практично всі матеріали про Україну в закордонних медіа так чи інакше пов’язані з Дональдом Трампом і гіпотетичним погіршенням відносин з США. На цьому тижні, крім Трампа, іноЗМІ помітили ще і можливе «потепління» економічних зв’язків Києва та Москви.
 Журналісти зібрали найцікавіші думки з цього приводу, висловлені в зарубіжних мас-медіа, а також простежили, на що ще звертали увагу минулого тижня.
Підтримка від США після Трампа
Порошенко як і раніше буде користуватися підтримкою США навіть після обрання Трампа. У цьому переконаний автор The Washington Post Майкл Бірнбаум, який опублікував на минулому тижні матеріал про український вектор американської зовнішньої політики.
Бірнбаум в першому ж абзаці згадує Трампу передвиборчі обіцянки «подивитися», визнавати чи ні анексію Росією українського кримського півострова. «Порошенко сказав, що Україна як і раніше користується підтримкою обох партій в Вашингтоні. Голова Європейської ради Дональд Туск зазначив, що його бесіда з Трампом про Україну після виборів була «принаймні обнадійливою», – зазначає автор The Washington Post.
На думку Бірнбаума, незважаючи на весь показний оптимізм, українська влада в глибині душі серйозно стурбована можливими змінами в американській політиці щодо України після приходу Трампа до влади.
З матеріалу видно, що Порошенко набагато більший оптиміст, ніж Туск. У той час як Туск дає стримані оцінки майбутнього співробітництва Трампа і України, український президент заявляє про потужну підтримку обох партій в Конгресі США. «Досі неясно, чи збережуться санкції ЄС в своїй нинішній формі в ситуації, якщо Трамп скасує або послабить американський режим санкцій. Очікується, що європейські санкції будуть продовжені на шість місяців до кінця липня», – пише Майкл Бірнбаум. Відразу після цього він відзначає заяви Трампа про бажання поліпшити відносини з Президентом Росії Володимиром Путіним і вести з ним спільну боротьбу проти терористичної «Ісламської держави». Остання теза вкотре ставить під сумнів надмірний оптимізм Порошенка.
Російський вектор
The Washington Post висловлює побоювання з приводу можливого зближення Трампа і Путіна, а також того, що це все загрожує Україні. Водночас автор американської редакції Forbes Кеннет Рапоза зазначає, що Україна і сама, можливо, не проти піти на примирення з Росією.
Рапоза починає матеріал з досить суперечливої тези: «Хіба це не цікаво: Україна вже починає поводитися спокійно з Росією». Відразу ж стає незрозуміло, хто у кого анексував одну частину території, а на іншу ввів війська.
«Український імпортер природного газу «Нафтогаз» заявив, що «готовий розглянути можливість постачання газу з Росії». В основі припущення лежать ті правила, які були прописані в попередній угоді, укладеній минулого року за посередництва Єврокомісії», – пояснює свої дивні умовиводи Рапоза. Він зазначає, що раніше через російський газ Україна вже мала йти на численні політичні та економічні поступки Кремлю.
Незважаючи на заяви про важливість рішення «Нафтогазу» як нової віхи в російсько-українських відносинах, Рапоза все ж зазначає, що Росія не стане знову єдиним постачальником блакитного палива в Україну. Водночас «поліпшення відносин між компаніями може призвести до істотного зниження напруженості на Сході України, де підтримувані Москвою сепаратисти борються проти урядових сил, щоб здобути незалежність від Києва», – зазначає автор матеріалу.
Страхи за Трампом
З кожною статтею про те, що чекає на Україну під час президентства Трампа в США, матеріали втрачають свою оригінальність і не можуть запропонувати практично нічого, крім заголовків «Україна боїться Трампа». Стаття Юлії Смірнової в німецькому виданні Die Welt теж привносить в тему мало новизни.
«Жахливий сценарій для українського уряду: Трамп дійсно налагодить відносини з Володимиром Путіним і як пішаком пожертвує Україною, пом’якшить санкції, а, можливо, і повністю скасує їх», – пише Юлія Смирнова.
Далі за текстом автор практично цитує матеріал Майкла Бірнбаума в «The Washington Post». «Війна на Сході України все ще тліє на малому вогні. Москва тисне на Київ, щоб він провів конституційну реформу і надав областям, контрольованим сепаратистами, особливий статус. США не входять в групу з переговорів в Мінську, проте виконання угоди про мир обговорюється між Москвою і Вашингтоном в сепаратних переговорах», – додає Смирнова до того, що вже бачили у Бірнбаума.
Основні надії покладаються на візит Порошенка в Вашингтон на початку наступного року. До цього часу має з’явитися і більше ясності в майбутньому американсько-українських відносин.
Олексій Коваленко
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас