"Заморожування було очікуваним". Коли Україна отримає новий транш МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Заморожування було очікуваним". Коли Україна отримає новий транш МВФ

Казна та Політика
1047
МВФ звинуватив Україну в тому, що ми не боремося з корупцією. Фонд заявив, що новостворене НАБУ не домоглося відчутних результатів і не притягнуло до відповідальності нікого з високопоставлених чиновників. А доходи від корупції не вилучені і не повернуті державі.
Експерти кажуть: такі сигнали не проходять непоміченими, і ми ризикуємо залишитися без кредитування з боку Фонду. Іншими словами, це означає прискорення девальвації.
Суди над корупціонерами
«Для боротьби з корупцією було створено нові інститути, в тому числі НАБУ, введені електронні декларації. Але відчутних результатів в переслідуванні і засудженні корумпованих чиновників високого рівня і вилучення доходів від корупції досі не досягнуто. Влада повинна вжити заходів для боротьби з корупцією, яка залишається перешкодою для ведення бізнесу в Україні», – йдеться у висновку фінансистів.
Щоправда, за словами глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, ці претензії адресовані депутатам і президенту. «МВФ вважає створення НАБУ позитивним кроком в боротьбі з корупцією і виступає за розширення їхніх повноважень. Раніше вони вже закликали дати НАБУ право на прослуховування чиновників вищого рангу. Але ця вимога досі не виконана і є однією з ключових перешкод для отримання наступного траншу, – вважає він. – Розслідування НАБУ гальмуються на рівні судів, і тому в МВФ наполягають на судовій реформі, створенні антикорупційних судів».
У МВФ на це п’ять причин
Крім того, МВФ нагадав українському уряду п’ять першочергових завдань. По-перше, прискорити приватизацію держпідприємств. По-друге, забезпечити конкурентоспроможну зарплату. По-третє, продовжувати працювати в напрямку пенсійної реформи. По-четверте, знизити рівень інфляції і відновити валютні резерви. І, нарешті, оживити фінансову систему, щоб повернути банківське кредитування.
«Іншими словами, до нашого відома довели, що двотижнева робота місії не приведе до скликання ради директорів МВФ і обговорення умов наступного траншу. Замість цього нам висунули нові вимоги. Як ми їх виконали, буде оцінювати наступна місія в січні-лютому 2017 року. По суті, відносини ставлять на паузу на невизначений період», – пояснив економіст Андрій Блінов.
Хоча ще місяць-другий тому все планувалося інакше. У підписаному між Україною і МВФ меморандумі говорилося, що 15 грудня ми можемо розраховувати на наступний транш ($1,3 млрд).
Нагадаємо, що 4-річну програму фінансування на $17,5 млрд узгодили в березні 2015 року, і ми вже отримали три транші на загальну суму $7,6 млрд.
«Замороження відносин було очікуваним, – додав економіст Олександр Охрименко. – У своїх рішеннях МВФ дуже залежне від Адміністрації президента США. І в зв’язку зі зміною президента робота місії йде на вітер. Треба шукати спільну мову з новим президентом, і тільки якщо Порошенко і Трамп домовляться, ми отримаємо наступний транш. У кращому разі перерва затягнеться на рік, а в гіршому – фінансування припиниться, і МВФ зволікатиме делалі більше, а в результаті не дасть ні копійки».
Що буде з курсом до кінця року
У Нацбанку заявили: якщо ми не отримаємо траншу в грудні, то вони відмовляться від обіцянки провести валютну лібералізацію, а це позначиться на курсі. За словами експертів, перший тривожний дзвінок пролунав минулого тижня, коли готівковий долар стрибнув майже до 28 грн, а міжбанк підійшов до 27 грн.
«Попередні транші МВФ пішли на наповнення банківських резервів, людям ці гроші не продавали. Але вони психологічно стримували курс, будучи індикатором: нам довіряють і кредитують, – вважає фінансовий експерт Василь Невмержицький. – Нестача долара в грудні особливо тисне на курс. В цей час всі закуповують товар, закривають борги за зовнішніми контрактами і їдуть відпочивати. Є надія, що ситуацію вирівняють експортери зерна, які зобов’язані здати частину валютної виручки. Але залишається питання ціни: активний попит впливає на курс. На кінець грудня побачимо долар по 28 грн».
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас