Таємниці е-декларування: Тарута проти Гонтаревої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таємниці е-декларування: Тарута проти Гонтаревої

Казна та Політика
1199
Аналіз електронної декларації глави НБУ Валерії Гонтаревої, як вважає депутат Сергій Тарута, дає підстави стверджувати, що принаймні в двох випадках вона надала недостовірну інформацію її майнових і фінансових відносин з іноземною офшорною компанією. Валерія Гонтарева це категорично заперечує.
14 листопада редакція ZN.UA отримала від народного депутата Сергія Тарути текст, в якому, на наш погляд, містився ряд серйозних звинувачень на адресу голови Національного банку Валерії Гонтаревої. Ознайомившись з матеріалом, ми попередили автора, що публікацію вважаємо можливою тільки в супроводі зустрічних коментарів з боку голови НБУ.
Автор погодився з необхідністю дотримання цієї етичної норми, після чого редакція ZN.UA направила в прес-службу НБУ відповідний інформаційний запит. На наш подив, публікація, за змістом аналогічна надісланій нам, з’явилася в ЗМІ напередодні її запланованого виходу в ZN.UA.
Однак редакція отримала відповіді Валерії Гонтаревої. І для зручності читачів ми вирішили публікувати як статтю Сергія Тарути, так і відповіді Валерії Гонтаревої на питання, підняті автором статті. Зважуйте аргументи сторін, панове. А з середини п’ятниці, 18 листопада, до вас приєднається і НАБУ. Адже, як повідомляє прес-служба народного депутата, Сергій Тарута має намір завдати клопоту Антикорупційному бюро необхідністю розслідувати в тому числі і викладені ним звинувачення на адресу Валерії Гонтаревої.
Сергій Тарута: “е-декларація Валерії Гонтаревої несумісна з посадою глави НБУ
На перший погляд, е-декларація Валерії Гонтаревої не викликає багато запитань, якщо порівнювати її з аналогами інших українських високопосадовців, як за розмірами їхніх статків, так і за різноманітністю фантазій.
Але це тільки на перший погляд. Не слід забувати, що пост глави НБУ є однією з найвищих державних посад в Україні, обрання на яку регламентується Конституцією України і спеціальним Законом “Про Національний банк України”. Стаття 18 цього закону встановлює особливі вимоги до особи, яка може бути призначена на цю посаду, і підстави для його звільнення.
У своїй е-декларації В.Гонтарева вказує, що в 2015 р отримала дохід від зареєстрованої за кордоном юридичної особи ICU HOLDINGS LIMITED (“АйСіЮ Холдінгз Лімітед”) за відчуження цінних паперів і корпоративних прав в розмірі 23 млн 518 тис. 152 грн.
Але в трьох попередніх офіційних деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013-й, 2014-й і 2015-й р, опублікованих на офіційному сайті НБУ, В.Гонтарева жодного разу не вказувала, що у неї є якісь цінні папери та корпоративні права.
Що це, фінансове диво чи недостовірна інформація, за яку необхідно в разі е-декларування нести кримінальну відповідальність?
На мій погляд, вже те, що Гонтарева в статусі глави Національного банку України має прямі фінансові відносини з офшорною компанією, зареєстрованою на Британських Віргінських Островах, не робить її ділову репутацію бездоганною.
Звідки така розбіжність даних? На мою думку, Валерія Гонтарева свідомо, заповнюючи свої майнові декларації за 2013-2015 рр., “забувала” вказувати, що вона була власником значної частки – 22,74% – в ICU HOLDINGS LIMITED, якому вона і “продала” свою частку в мабйтньому.
У цьому кожен може переконатися, ознайомившись з інформацією про власників істотної участі в банку “Авангард” за станом на 31 січня 2014 р розміщеної на офіційному сайті НБУ.
19 червня 2014 року український парламент повинен був проголосувати за обрання Валерії Гонтаревої главою Національного банку України. І якби в своїй майновій декларації, поданій народним депутатам, вона вказала, що мала корпоративні права в офшорній компанії, до неї виникло б багато питань, на які довелося б давати непрості відповіді. Зокрема:
- Коли і за які кошти вона отримала у власність 22,74% акцій ICU HOLDINGS LIMITED?
- Чи отримала вона індивідуальну ліцензію НБУ на здійснення інвестиції за кордон відповідно до пункту 4 статті 5 декрету Кабінету міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю”?
- чи задекларувала вона свої права власності на акції офшорної компанії в НБУ відповідно до частини 1 статті 9 вищезазначеного декрету?
- чи сплатила вона все податки, пов’язані з її інвестуванням в ICU HOLDINGS LIMITED?
- чи продала вона свої корпоративні права в ICU HOLDINGS LIMITED на момент обрання її главою НБУ?
- якщо продала, то за ринковою чи ціною і сплатила всі встановлені законодавством податки?
- кому вона продала свої корпоративні права в ICU HOLDINGS LIMITED? Чи не виникає у неї в зв’язку з цим продажем реальний або потенційний конфлікт інтересів з її майбутньою роботою на посаді глави НБУ?
Хочу зазначити, що В.Гонтарева була зобов’язана представити на ознайомлення народним депутатам копії належних документів (договір купівлі-продажу, відповідну виписку з реєстру), які однозначно свідчили б, що на момент обрання главою НБУ вона не була прямим або опосередкованим власником будь-якого кількості акцій (часток, паїв) в ICU HOLDINGS LIMITED.
Тобто е-декларування В.Гонтаревої може стати зброєю проти неї ж самої.
Що тепер робити голові НБУ? Вона повинна визнати:
- або те, що надала в е-декларації недостовірні дані, і понести за це кримінальну відповідальність;
Нагадаю, що розділ 12 е-декларації зобов’язує декларанта вказувати всі свої грошові активи, включаючи ті, власником яких він є, але в силу певних обставин не може ними прямо користуватися, наприклад, якщо він позичив їх третім особам.
З оприлюднених в пресі заяв нинішніх власників ICU HOLDINGS LIMITED панів М.Пасенюка і К.Стеценка випливає, що вони купили акції В.Гонтаревої в ICU HOLDINGS LIMITED на умовах розстрочки: оплати окремими траншами протягом п’яти років.
Цей юридичний факт також підтверджується майновими деклараціями Валерії Гонтеревої за 2014-й і 2015 р. У першій з них вона вказала дохід у 24271307 грн (перший транш), у другій – в 23518152 грн (другий транш), отриманий нею за цінні папери та корпоративні права.
Тобто в подальшому В.Гонтарева повинна отримати від ICU HOLDINGS LIMITED ще три наступних транші в 2016-2018 рр. І загальну суму цих коштів вона мала вказати в своїй е-декларації за 2015 р, оскільки відповідні кошти стали її власністю з моменту підписання договору купівлі-продажу.
Однак В.Гонтарева продовжує ухилятися від оприлюднення ціни, за якою вона продала свої 22,74% акцій в ICU HOLDINGS LIMITED, і порядку отримання цих коштів. Чому вона це робить? Припускаю, тому, що:
- це дозволяє їй оптимізувати сплату своїх податків;
- не дає можливості громадянському суспільству і податковим органам оцінити, чи за ринковою ціною вона продала свій бізнес;
- залишає за нею можливість до отримання останнього траншу ставити питання про підвищення ціни продажу або навіть про повернення права власності на відповідні акції в ICU HOLDINGS LIMITED.
До того ж, продаючи свої акції іноземній офшорній компанії на умовах п’ятирічної розстрочки, В.Гонтарева як глава НБУ поставила себе в постійну п’ятирічну фінансову залежність від цієї компанії.
Відповідно у неї виник чіткий приватний інтерес щодо своєчасного і повного повернення ICU HOLDINGS LIMITED зафіксованих в договорі купівлі-продажу платежів.
Якщо взяти до уваги, що нинішні бенефіціари ICU HOLDINGS LIMITED є практично стовідсотковими власниками банку “Авангард”, то це створює реальний конфлікт інтересів між приватними фінансовими інтересами В.Гонтаревої і її діяльністю на посаді глави НБУ з дати її обрання на цю посаду і по сьогоднішній день.
Згідно з пунктом 1 статті 28 Закону України “Про запобігання корупції” В.Гонтарева була зобов’язана оголосити про це ще до голосування за її кандидатуру 19 червня 2014 року в парламенті України. Але вона цього не зробила і продовжує ухилятися від надання достовірної інформації про свої довгострокові фінансові відносини з ICU HOLDINGS LIMITED навіть в е-декларації за 2015 р.
Що, в свою чергу, ставить питання про її кримінальну відповідальність за подачу недостовірних даних і можливість подальшого перебування на посаді глави НБУ.
Чи має В.Гонтарева “бездоганну ділову репутацію”? Питання риторичне. Чи може особа, яка претендує на те, щоб мати “бездоганну ділову репутацію”, постійно ухилятися від надання достовірної інформації щодо її майна, доходів і зобов’язань фінансового характеру? А саме:
- в декларації за 2013 р. не вказати, що вона є власником частини акцій ICU HOLDINGS LIMITED;
- в декларації за 2014 р. не вказати, що вона є власником частини акцій ICU HOLDINGS LIMITED, а також повну ціну продажу цих акцій і факт отримання доходу з джерел за межами України;
- в декларації за 2015 р. не вказати факт отримання доходу з джерел за межами України;
- в е-декларації за 2015 р. не вказати грошові активи, які їй має ICU HOLDINGS LIMITED;
- не проінформувати український парламент до моменту її обрання на посаду глави НБУ про її майнові і фінансові відносини з іноземною офшорною компанією – ICU HOLDINGS LIMITED.
Вищенаведений аналіз е-декларації В.Гонтаревої дає мені всі підстави стверджувати, що принаймні в двох випадках вона надала недостовірну інформацію або ж свідомо ввела в оману президента України і український парламент під час обрання її главою Національного банку України 19 червня 2014 року щодо її майнових і фінансових відносин з іноземною офшорною компанією.
У своїх деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013-2015 рр. В.Гонтарева неодноразово не надавала правдиву інформацію про свої майнові і постійні фінансові відносини з ICU HOLDINGS LIMITED і існуючий у неї в зв’язку з цим реальний конфлікт інтересів.
Стаття 18 Закону “Про Національний банк України” однозначно і безальтернативно встановлює, що глава НБУ звільняється з посади Верховною Радою України за поданням президента України у випадках: “6) втрати бездоганної ділової репутації; 7) встановлення факту подання недостовірної інформації при призначенні на посаду глави Національного банку”.
Прийшов час президенту України зробити відповідне подання. Цього вимагає від нього закон. Законні підстави для відповідного подання обгрунтовані вище. Інакше заяви про нове життя на основі європейських цінностей втрачають будь-який сенс.
Дійсно, чи можна собі уявити, щоб в якійсь європейській державі глава Національного банку залишалася б на своїй посаді після оприлюднення вищезазначеної інформації, яка не містить нічого особистого, а тільки юридичні факти?!
Валерія Гонтарева: “Я не опинялася в залежності від будь-кого, і у мене немає конфлікту інтересів”
- _Валеріє Олексіївно, у своїй е-декларації ви вказали, що в 2015 р. отримали від компанії BVI ICU Holdings Limited 23 518 152 грн як дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав. Чи можете ви повідомити, коли придбали ці права і коли їх продали?
- Акції ICU Holdings Limited з’явилися у мене, коли я працювала в компанії. Продала свої акції ICU Holdings Limited 16 червня 2014 р перед призначенням на посаду глави НБУ, про що повідомила всім публічно. Як я неодноразово також повідомляла, акції були викуплені ICU Holdings Limited з узгодженим графіком розрахунків на п’ять років. Згідно з цим графіком я отримую транші в кінці кожного календарного року, починаючи з 2014-го.
- Чи правильно ми розуміємо, що кошти в сумі 24 271 307 грн, зазначені вами у своїй декларації за 2014 рік як дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав, є тими ж коштами, які були отримані вами від ICU Holdings Limited за продаж ваших корпоративних прав в цій компанії? Якщо ні, то яке інше пояснення існує?
- Зазначена сума складається з першого траншу, отриманого від ICU Holdings Limited, і доходу, отриманого від продажу інвестиційних сертифікатів інвестиційного фонду, які належали мені.
- Якщо це так, то чому в декларації за 2015 р ви не вказали, що ці кошти були отримані вами з джерел за межами України? М.Пасенюк і К. Стеценко в інтерв’ю finance.liga.net від 7 жовтня 2015 р заявили, що ви продали свою частку в ICU Holdings Limited в розстрочку з виплатами протягом п’яти років. Чи відповідає це дійсності, якою була ціна продажу, і чому ви не назвали цю ціну народним депутатам під час обрання вас головою Національного банку України? Чи можете ви зараз повідомити, за скільки продали свої корпоративні права в ICU Holdings Limited, і з якої дати ICU Holdings Limited набула право власності на ваші корпоративні права?
- Я всюди вказувала, що гроші отримані від компанії-нерезидента ICU Holdings Limited. Інформація про продаж приналежної мені частки ICU Holdings Limited неодноразово висвітлювалася в ЗМІ. Я продала 22,74% ICU Holdings Limited 16 червня 2014 року (на посаду голови НБУ призначена 19 червня 2014 г.). З цього моменту я не маю відношення до діяльності компанії ICU Holdings Limited. Обидва транші, отримані мною, відображені в моїх деклараціях. Запевняю, що такі три транші також будуть вказані в деклараціях за 2016-2018 рр.
- Чи сплатили ви податок з суми продажу ваших корпоративних прав?
- Податки фізичної особи сплачуються з отриманих коштів, а не з зобов’язань ICU Holdings Limited їх сплатити. Я отримала вже два транші в 2014-му і 2015 роках, подала податкову декларацію і сплатила усі необхідні податки.
- _Продавши свої корпоративні права в розстрочку, ви фактично опинилися в безперервній п’ятирічній фінансовій залежності від М.Пасенюка і К. Стеценка та стану справ ICU Holdings Limited, що належить їм. Чи не вважаєте ви, що у вас як голови Нацбанку України виник реальний конфлікт інтересів з урахуванням того, що М.Пасенюк і К. Стеценко є кінцевими бенефіціарними власниками ПАТ “Банк Авангард”? Чому ви не повідомили Верховній Раді України на момент вашого обрання про наявність вищезазначеного конфлікту інтересів?
- Я не опинялася в залежності від будь-кого, і у мене немає конфлікту інтересів, оскільки я не брала і не беру жодної участі в житті групи ICU і її дочірніх компаній.
- Чому в пункті 12 е-декларації ви не вказали як свій грошовий активусуму коштів, яку на момент заповнення декларації вам була винна ICU Holdings Limited згідно з договором купівлі-продажу? Чи розумієте ви, що приховування цієї інформації може стати підставою для притягнення вас до відповідальності (в тому числі кримінальної) за неналежне заповнення е-декларації?
- У декларації немає пункту, в якому це можна було б відобразити. Сподіваюся, що кошти, які мені повинні сплатити ICU Holdings Limited, відображені в їхній фінансової звітності. Простроченого боргу у них немає, і я сподіваюся, що своєчасно отримаю ще три транші протягом 2016-2018 рр. Як я вже зазначила, всі транші будуть відображені в моїх деклараціях, а також своєчасно будуть сплачені податки.
- Чому в опублікованих на сайті НБУ деклараціях за 2013-й, 2014-й і 2015 р ви не вказували факту володіння корпоративними правами в компанії ICU Holdings Limited? Чи не вважаєте ви, що таким чином, а також приховуючи від суспільства суму, отриману від продажу ваших корпоративних прав, ви діяли не добропорядно і не надали українському парламенту всю достовірну інформацію про ваше залучення до діяльності офшорної компанії ICU Holdings Limited і довгострокові фінансові відносини з цією компанією, які фактично тривають по сьогоднішній день?
- На момент заповнення декларації держслужбовця я вже не володіла часткою в будь-якому бізнесі, будь-якої з компаній. У мене немає ніяких відносин з ICU Holdings Limited, а у них є зобов’язання виплатити мені три транші відповідно до погодженого графіка.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас