Кабмін пропонують наділити правом офіційно оголошувати про кризу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонують наділити правом офіційно оголошувати про кризу в Україні

Казна та Політика
462
Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні підтримав законопроект, яким пропонується надати Кабміну право оголошувати про кризу в Україні.
Метою законопроекту “Про гуманітарну допомогу в кризових ситуаціях” є врегулювання надання гуманітарної допомоги в Україні під час кризових ситуацій, спричинених надзвичайними ситуаціями будь-якого характеру, в тому числі проведенням антитерористичної операції, для подолання яких в Україні бракуватиме власних матеріальних та/або людських ресурсів .
Проектом закону пропонується надати Кабінету міністрів право оголошувати існування в Україні кризового періоду в разі недостатності внутрішніх ресурсів для подолання наслідків шкоди, заподіяної під час кризової ситуації.
Крім того, передбачається визначити структуру і повноваження органів, які здійснюватимуть на центральному і місцевому рівні координацію з питань надання гуманітарної допомоги населенню під час кризової ситуації, а також механізм їхньої взаємодії.
Також пропонується спростити порядок тимчасової акредитації національних і міжнародних гуманітарних організацій; визначити механізм обміну інформацією про гуманітарну допомогу, порядок здійснення координації при її наданні, а також моніторинг за її цільовим використанням.
Відповідно до законопроекту, пропонується встановити для гуманітарних організацій і гуманітарного персоналу привілеї, зокрема: а) спрощений порядок надходження і використання гуманітарних коштів в іноземній валюті, ввезення, митного оформлення і транспортування гуманітарних вантажів, ввезення, зберігання, транспортування та застосування лікарських засобів, ввезення пошукових собак, ввезення та експлуатації радіоелектронних та випромінювальних пристроїв; б) спрощену процедуру в’їзду іноземних громадян в складі гуманітарного персоналу, в тому числі міжнародних медичних команд, а також визнання їхньої професійної кваліфікації.
“Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту сприятиме адаптації законодавства України, що регулює правовідносини в сфері гуманітарної допомоги, з нормами міжнародного гуманітарного права для міжнародних донорських організацій, що надають таку допомогу”, – підкреслюється в повідомленні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас