Тренди бізнесу в світі: від енерготканини до турбокави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тренди бізнесу в світі: від енерготканини до турбокави

Світ
1230
Український бізнес, намагаючись втриматися на плаву, активно підхоплює інновації, що підкорюють світ. Креативні підприємці закуповують 3D-принтери, щоб друкувати упаковку та прикраси, стають все більш популярними квадрокоптери, які можуть переносити посилки, робити фото- й відеозйомку…
Ця тенденція, на думку експертів, продовжиться: бізнес шукатиме натхнення у віртуальній реальності, штучному інтелекті і робототехніці, не забуваючи про альтернативну енергетику та екологічні товари. “Можливості віртуальної реальності можна використовувати в туризмі, спорті, мистецтві. Наприклад, побачити дизайн ремонту квартири з меблями і декором у 3D-форматі”, — каже економіст Андрій Забловський. “Сегодня” з’ясувала, якими ідеями повниться світ — від кульбаб до розумних футболок.
Тримаємо кадри: креативні бонуси
У будь-якому секторі бізнесу точиться жорстка боротьба за розумних і досвідчених співробітників. І криза посилила ці тенденції, змусивши боротися за цінні кадри не тільки грошима, але і бонусами. В айті-індустрії, як виявилося, роботодавці вміють креативити настільки нестандартні “плюшки”, що представникам традиційних професій, вчителям або продавцям, залишається тільки заздрити. Тож чим за кордоном намагаються утримати кадри і підвищити ефективність співробітників? Перелік досить широкий: комфортний офіс, висока зарплата, медстраховка, безкоштовна їжа, кімнати для сну, і навіть апарати з видачею цукерок.
ДІТИ. За кордоном молодому спеціалісту можуть покрити витрати на народження дитини або на… замороження яйцеклітин! А ще оплачують консультування молодих батьків — щоб ті за індивідуальним планом могли комфортно повернутися в робочий графік. Цікава також практика організовувати в офісах сеанси голковколювання, причому не відходячи, так би мовити, від робочого місця. Також в компаніях можуть надати оплачувану декретну відпустку в середньому на рік — як для тат, так і для мам. Крім того, роботодавці готові оплачувати, у разі необхідності, послуги нянь та доглядальниць. А подорожуюючі матері, які працюють в конкретній компанії, можуть розраховувати на нічну доставку грудного молока.
ВІДПОЧИНОК. Роботодавці готові оплачувати своїм співробітникам, які прагнуть до самоосвіти, придбання електронних книг, занять з тімбілдингу та іншими курсами по саморозвитку, а також походи в кіно і навіть подорожі. Що цікаво: під час перегляду фільму в кінотеатрі працівники можуть безкоштовно отримати попкорн і шипучку! А у США є компанії, які влітку безкоштовно балують програмістів морозивом, вафлями або іншими смаколиками.
ГРОШІ. У айті-компаниях готові підтримати співробітників і у скрутну годину: дружині або чоловіку померлого співробітника можуть виплачувати 50% зарплати в період десяти років. А ще можуть щорічно видавати по $1000, щоб айтішники витрачали ці кошти на благодійні цілі. Є також фірми, які платять новим співробітникам так звані підйомні в розмірі $5-10 тис. А якщо в команду приходять особливо цінні співробітники, то і сума підйомних може бути істотно вищою.
Одяг, що виробляє електрику
Американські вчені одними з перших почали перейматися проблемою глобального потепління, і вже давно всіма силами намагаються розробити альтернативні джерела отримання електрики. У своїх експериментах вони дійшли вже до того, що розробили унікальний одяг: він виробляє електроенергію з тепла одягненої в нього людини.
Як це працює, запитаєте ви? Все просто: одяг для збору енергії, товщиною до двох міліметрів, що складається з теплопровідного матеріалу, який прилягає до шкіри людини і забирає тепло. Цей матеріал покритий спеціальним полімерним шаром, який передає тепло в невеликий і легкий теплоелектрогенератор. Технологія вже дозволила вченим розробити спеціальні футболки, де теплоенергогенератор безпосередньо знаходиться на плечі, і, чим активніше працює людина (наприклад, йде, біжить, рубає дрова), тим більше енергії може генерувати накопичувач. Поки генератор може заряджати тільки кишенькові пристрої, які здатні відслідковувати стан людини — її серцебиття, тиск, напади астми. Але в майбутньому енергогенеруючі костюми будуть заряджати і звичайні гаджети — плеєри, мобільні телефони та е-книги.
Німці пропонують їхати на кульбабах
Світ все активніше захоплюють екотехнології. Напевно, саме тому один з німецьких виробників шин вже до 2025 року планує виготовляти до 10% своєї продукції з… соку кульбаби! У компанії зазначають: цей прорив став можливим завдяки експериментам селекціонерів, які змогли вивести кульбаби з високою часткою виходу натурального каучуку. “З кульбаб були виготовлені невеликі партії шин. Їх тестування показало, що така гума не гірша від виготовленої зі стандартного каучуку”, — зазначають автори розробки.
Розумний будинок буде стежити за здоров’ям
Іноземці приділяють все більше уваги своєму здоров’ю. Цю тенденцію не могли обійти і у високотехнологічному будівництві: тепер нові розумні будинки вміють контролювати навіть стан своїх мешканців! У всякому разі, саме таке житло на 69 квартир хочуть звести в Берліні. Згідно із задумом розробників, обладнання будинку буде відслідковувати роботу серця, температуру тіла та інші важливі характеристики людського організму, а в екстрених ситуаціях розумний будинок зможе сам викликати швидку допомогу.
Планується, що багатоквартирний будинок буде обладнаний сонячними батареями, тепловими насосами та іншими “зеленими” технологіями. А безпосередньо в самих квартирах встановлять найсучаснішу техніку: холодильники будуть самі стежити за набором продуктів і замовляти їх у найближчому магазині, а телевізійні екрани — нагадувати про важливі справи. Такий будинок, кажуть автори ідеї, виявиться комфортним для літніх людей. Заселитися сюди можна буде вже влітку 2018-го.
Перший велосипед для сліпих
Німці розробили велосипед для сліпих людей. Це електричний триколісний транспорт, де частково використана інвалідна коляска, а також впроваджені датчики відстані і голосова система. Автором ідеї став житель Ганновера Матіас Фухс, який втратив зір у 12 років і все життя мріяв про те, що зможе самостійно пересуватися на велосипеді. В реалізації мрії Матіасу допомогли друзі, які зібрали транспортний засіб. Правда, поки велосипед далекий від досконалості, оскільки досить громіздкий. Чи планує Фухс модернізувати апарат, невідомо.
Кава для тих, хто вночі не спить: випив — і 18 годин не спиш
У наші дні, коли людина витрачає на роботу в рази більше часу, ніж раніше, а на сон його практично не залишається, виникла необхідність в напоях, здатних подовжити тривалість продуктивного неспання. Так, австралійці придумали каву з забезпеченим ефектом 18-годинного безсоння. Як пояснює власник кафетерію і автор ідеї Стів Бенінгтон, така кава у 80 разів сильніша від звичного еспрессо, і ті, хто її вживає, можуть не спати по три дні поспіль! “Вариво під назвою “Вибивала” складається з чотирьох еспресо, льоду і холодної кави, яке буде тримати в тонусі 18 годин. Звичайна чашка кави містить близько 63 мг кофеїну, цей напій — 5 г! Притім що денна норма для людини — 400 мг. Бариста завжди попереджає клієнтів, що “Вибивала” становить небезпеку для організму, але здорові люди можуть випробувати його на собі”, — каже Бенінгтон. Важливо пам’ятати: такий напій протипоказаний людям з високим тиском, захворюваннями серця, а також вагітним жінкам і дітям.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас