Зима близько: які "сюрпризи" чекають на українців за кілька місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зима близько: які "сюрпризи" чекають на українців за кілька місяців

Особисті фінанси
1651
Уже за кілька місяців українці отримають перші платіжки за опалення. Ще влітку тепло за рішенням Нацкомісії подорожчало практично вдвічі. Більше українцям доведеться платити не тільки за комуналку: за прогнозами економістів, взимку приблизно на 5% зростуть ціни на продукти харчування, подорожчати також може бензин і газ, однак при цьому піднімуться і зарплати, пенсії. Що чекає на українців цієї зіми.
Що буде з комуналкою: газ може подорожчати
Через кілька місяців українці отримають перші платіжки за опалення за новими тарифами. Комуналка цієї зими, після поетапного підвищення тарифів на всі енергоресурси, без субсидії буде обходитися в кілька тисяч гривень. Наприклад, в Києві сім’я з трьох осіб в однокімнатній квартирі без теплового лічильника заплатить за комунальні послуги 1870 гривень.
На наступний рік заплановано подорожчання тільки світла – на 26% (постанова НКРЕКП №220). Однак експерти припускають: в 2017-му також подорожчає і газ. Тариф на блакитне паливо для населення формується на основі вартості імпортного газу, пояснює член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. На даний момент газ Україна закуповує в Європі, а там, за словами експерта, ринок швидко реагує на зміни цін. Дорожчає нафта і вже через кілька тижнів зростає ціна на блакитне паливо в ЄС.
Формула тарифу на газ для українців:
Вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка Нафтогазу
В діючому тарифі закладена ціна на газ 185 доларів, при цьому, як зазначає Юрій Корольчук, для України в наступному році вартість імпортного блакитного палива може вирости до 240-250 доларів. В результаті, як підрахував експерт, економічно обгрунтований тариф на газ зросте на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).
“Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не зросте, це означає тільки одне – ринок і далі регулюється вручну, уряд контролює ціни, і ніякого ринку немає. А цю різницю держава буде покривати з бюджету”, – розповідає Юрій Корольчук. Від вартості газу також залежить тариф на опалення і гарячу воду.
Зима близько: які "сюрпризи" чекають на українців за кілька місяців
“Не варто забувати і про вимогу МВФ про автоматичний перегляд цін на комунальні послуги при зростанні цін на енергоносії більш ніж на 10%”, – відзначає аналітик “Альпарі” Антон Козюра.
Ціни на бензин можуть зрости на 1-1,5 гривні
Ситуація на ринку світлих нафтопродуктів в Україні на даний момент відносно стабільна, ціна на нафту з весни коливається в коридорі 45-50 доларів, розповідає Юрій Корольчук.
“Навіть проблеми поставки дизпалива з Росії істотно не вплинули на загальний стан ринку. Ринок стабілізувався, проблеми з дизпаливом не призвели до зростання цін. У перспективі до кінця року не повинно бути суттєвих змін”, – відзначає експерт.
Однак при негативному сценарії на ціни може вплинути рішення Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК) про обмеження обсягів видобутку на рівні 35 мільйонів барелів на добу. Це може призвести до подорожчання чорного золота. З огляду на, що 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, подорожчання бензину після цього не забариться.
“І тут питання в наступному – якщо це станеться протягом місяця, то тоді ціна на бензин може зрости на 1-1,5 гривні. Але поки що складно щось сказати. Це можуть відчутися наслідки рішення ОПЕК. Але навесні, влітку і восени не було передумов”, – розповідає експерт.
Зарплати і пенсії зростуть разом з цінами
На даний момент, за даними Державної служби статистики, середня зарплата в Україні – 5374 гривень, а середня пенсія – 1738 гривень. Уже в грудні бюджетники і українці на заслуженому відпочинку отримуватимуть більше – соціальні стандарти проіндексують (піднімуть на рівень інфляції) майже на 9%.
У наступному році, як йдеться у проекті бюджету, соціальні стандарти поетапно підвищать на 10,1%. Крім того, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв в середньому на 284 гривні підвищити пенсії 3,4 мільйонам пенсіонерів. Чи стануть багатшими також вчителі та медики – зарплати піднімуть на 20-30%. “Йдеться про збільшення заробітних плат: і в освіті, і в охороні здоров’я від 20 до 30% буде забезпечено таке збільшення”, – цитує Володимира Гройсмана прес-служба відомства.
Взимку борщовий набір подорожчає майже в 1,5 разу, розповідає експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник. “Це пов’язано з тим, що вартість зберігання стає дедалі більшою – піднімаються тарифи на електроенергію, опалення. Це все закладається в собівартість продукції. У пік сезону овочів ми їх експортуємо за низькою ціною, а коли сезон проходить, ми їх імпортуємо з Білорусі та інших країн. Тому власність овочів взимку залежить від курсу долара “, – відзначає експерт.
У той же час гречка буде дешевшати до листопада-грудня (ціни знизяться з 28 до 23-25 гривень за кілограм). А вже до кінця зими почнеться зростання вартості, в результаті на початку наступного року вартість крупи може досягти 30 гривень.
“Це пов’язано з тим, що саме в кінці серпня-вересні приходить сезон збору врожаю. Ціна зменшується. У цьому році площі були більше, тому ціни будуть знижуватися до листопада-грудня, а потім, ближче до кінця зими, ціни знову зростуть. Це пов’язане з тим, що пропозиція знижується, а попит залишається на тому ж рівні. Але за нашими прогнозами, українського виробництва досить для задоволення внутрішніх потреб”, – пояснює Євген Дворник.
Вартість рису не зміниться за умови стабільно курсу гривні (цю крупу Україна імпортує), молочка подорожчає на 10%, а свинина взимку подешевшає в середньому на 7%. При цьому експерт аграрних ринків зазначає, що за кілька тижнів до нового року ціни підуть вгору, а після свят знову знизяться.
При цьому уряд в наступному році прогнозує інфляцію на рівні 8,1%. Для порівняння, інфляція в цьому році – 12%, в 2015-му – 43%. Цієї зими, відзначає аналітик “Альпарі” Антон Козюра, варто очікувати незначного зростання цін на продукти харчування. “Згідно з прогнозом департаменту продовольства Мінагропрому, ціни на хліб до кінця 2016 року зростуть у межах 5%, сезонне зростання цін на всю молочну продукцію складе до 5%, яйця – 5-7%”, – розповідає аналітик.
Експерт називає кілька факторів, які вплинуть на добробут українців цієї зими. Перший – виділення другої частини валютного траншу МВФ. Ще один фактор – безпроблемне проходження осінньо-зимового опалювального періоду в частині транзитних зобов’язань, до якого країна може виявитися не готова. “На даний момент в ПГС накопичено менший обсяг газу, ніж роком раніше”, – пояснює Антон Козюра.
За умови стабільного курсу національної валюти і невеликого приросту ВВП, фактичні доходи українців незначно зростуть.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас