"Тіньова" Україна: до чого призводять зарплати в конвертах і як ідуть справи в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Тіньова" Україна: до чого призводять зарплати в конвертах і як ідуть справи в Європі

Казна та Політика
951
В “тіні” перебуває 40% ВВП країни: українські підприємці приховують свої реальні обороти, а зарплати працівникам виплачують у конвертах. Бізнес скаржиться: якщо платити всі податки, вартість товарів і послуг доведеться піднімати, що призведе до падіння попиту, а декларувати реальні зарплати відмовляються самі співробітники. Серед країн Європи рівень тіньової економіки України один з найвищих, державний бюджет недоотримує мільярди гривень, які могли піти на будівництво доріг, пенсії, освіту і зарплати бюджетникам. Чому українці не хочуть платити податки і як вивести економіку з тіні.
Україна в тіні: скільки грошей не доходить до бюджету і чому
За інформацією Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), найменший рівень “тіні” традиційно в сільському, лісовому і рибному господарстві, а перші місця в антирейтингу займають добувна промисловість (62%), фінансовий сектор (61%) і переробна промисловість (58%). За інформацією Державної фіскальної служби (ДФС), з усіх підприємств, яких відомство перевірило, 60% приховували реальні зарплати своїх співробітників. Міністр соцполітики Андрій Рева зазначає: 40% працюючих українців, які сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ), декларують мінімальну зарплату – тобто 1450 гривень. В результаті понад 40% ВВП перебуває в тіні.
Бізнес іде в “тінь” з кількох причин, головні з них – складна економічна ситуація і високий рівень корупції. “Якщо я заплачу всі податки, доведеться звільнити третину співробітників або взагалі закрити контору”, – розповідає “Сегодня.ua” один з українських підприємців. За даними статистики, за підсумками першого кварталу цього року тисячі українських великих і середніх підприємств знаходяться у збитках. Частка збиткових підприємств при цьому скоротилася з 46,6% в 1 кварталі 2015-го до 39,7% у 2016-му.
Рівень тіньової економіки в першу чергу показує ступінь довіри бізнесу до держави, зазначає генеральний директор аудиторської компанії “Бейкер Тіллі Україна” Олександр Почкун. “Це елемент довіри до держави, чим вища довіра до держави, тим нижча тіньова економіка. Я не схильний пов’язувати тіньову економіку з питанням виживання підприємств”, – розповідає податковий експерт.
Варто зазначити, що за кілька років рівень тіньової економіки незначно знизився. Якщо в 2014-му він сягав 43% ВВП, в цьому році цей показник знизився на декілька пунктів.
У МЕРТ впевнені, що детінізація стала результатом макроекономічної стабільності, поліпшення бізнес-клімату, зниження ЄСВ з 37% до 22%. При цьому в міністерстві зазначають, що “вибілюванню” економіки перешкоджає контрабанда, яка “стала наслідком утворення територій, не підконтрольних владі”.
Як вивести економіку з тіні
Незважаючи на зниження ЄСВ, як заявляють в Пенсійному фонді, роботодавці не поспішають легалізувати своїх працівників і підвищувати офіційні зарплати. Аналітик “Альпарі” Антон Козюра впевнений, що держава змушена була знизити податковий тиск на зарплати, однак цього кроку недостатньо.
“За умови значного зниження фактичних доходів як підприємців, так і населення в цілому зниження ЄСВ швидше вимушений крок з боку уряду, спроба зниження темпів зростання дефіциту бюджету. Цей крок дійсно є швидше вимушеним, однак він демонструє готовність уряду до реформ в очах західних кредиторів. В цілому до детінізації економіки тільки один цей фактор привести не може”, – розповідає експерт.
Партнер практики Податкового права Адвокатського Об’єднання Juscutum Наталія Радченко зазначає: саме ЄСВ найбільше утримує роботодавців від декларування фактичного рівня заробітної плати своїх працівників. “Зменшення ставки ЄСВ, або встановлення його пільгових ставок для роботодавців, які офіційно виплачують заробітну плату або певний її рівень, сприяти виходу їх з тіні” і стимулювати не тільки збільшення надходжень від ЄСВ, а й створення нових робочих місць”, – розповідає юрист.
Експерти впевнені: щоб вивести економіку з тіні, потрібно не тільки знижувати податкове навантаження, але і посилювати контроль над бізнесом і створювати такі умови, при яких давати хабарі і приховувати доходи стане небезпечно. “На бізнес потрібно впливати нормальними, цивілізованими механізмами контролю для того, щоб бізнес розумів: перебувати в тіньовій зоні може бути дорожче, ніж на “світлі”, – вважає Олександр Почкун.
Юрист Juscutum Наталія Радченко впевнена: для того, щоб вивести економіку з тіні, в рамках податкової реформи необхідно удосконалити порядок адміністрування податку на додану вартість, акцизного податку.
“Також варто в рамках податкової реформи передбачити зниження ставок податків і зборів, ЄСВ, а ще краще – їх диференціацію в залежності від категорій платників, числа їх працівників, суми доходів. Потребує змін і правове регулювання податку на доходи фізичних осіб з метою наближення його до платника”, – вважає експерт.
На даний момент рівень тіньової економіки в Україні один з найвищих у Європі. Вважається, що рівень тінізації 70% не зустрічався навіть в країнах з дуже погано працюючими державними інститутами, розповідає аналітик “Альпарі”. Так, у Болівії в середині нульових тіньова економіка була 66%, Зімбабве – 63%. Рекордсмен – Грузія: наприкінці 1990-х у цієї країни в тіні було 68% економічної діяльності. “Думаю, що показник, який перевищує вказані значення, буде означати відсутність держави як інституту”, – зазначає Антон Козюра.
Що загрожує за несплату податків і чому це погано
Умисне ухилення від сплати податків, зборів, вчинене посадовою особою підприємства або підприємцем, карається штрафом від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 гривень), розповідає Наталія Радченко. Також порушнику можуть заборонити на три роки займатися певною діяльністю. Максимальне покарання за несплату податків – штраф до 425 тисяч гривень з конфіскацією майна і позбавленням права займатися певною діяльністю на три роки.
У “Альпарі” відзначають, що в короткостроковій перспективі, наприклад, зарплати в конвертах дозволяють українцям заробляти більше. При цьому українців, які декларують мінімальну зарплату, в старості чекає і мінімальна пенсія. Від тіньової економіки в першу чергу страждають незахищені верстви населення, які отримують зарплати і пенсії з бюджету.
Водночас високий рівень тіньової економіки також можна розглядати і як величезний потенціал зростання. У бюджеті на наступний рік закладено зростання ВВП в розмірі 3%, однак, якщо Україні вдасться хоча б наполовину “вибілити” економіку, ВВП може зрости на 23%. Щоправда, як зазначають експерти, процес детінізації – це справа не одного року.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас