Рада має намір дозволити держорганам використовувати хмарні технології — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада має намір дозволити держорганам використовувати хмарні технології

Казна та Політика
310
Верховна Рада України має намір законодавчо закріпити порядок використання систем хмарних обчислень державними органами влади.
За відповідний законопроект (№4302) в першому читанні проголосували 229 народних депутатів на засіданні парламенту у вівторок.
“Досі наші державні органи не можуть використовувати хмарне обчислення або зберігати бази даних в хмарі. Це призводить до того, що держава витрачає шалені гроші на будівництво своїх власних дата-центрів, закупівлю серверів”, – сказав один з авторів законодавчої ініціативи Олександр Данченко, представляючи законопроект.
При цьому він пояснив: “Це коштує величезні гроші, але не гарантує збереження інформації, затримує розвиток державних ресурсів на рік, тому що будівництво дата-центру триває десь рік, замість того, щоб за 5 хвилин розмістити інформацію, яка не перебуває під грифом “секретно”… в хмарі”.
За його словами, цей проект закону, в разі прийняття, підвищить інвестиційну привабливість України в питаннях будівництва на території країни дата-центрів великих компаній і дасть можливість “розміщувати свій контент саме на українській території”.
Автори пропонують внести зміни в закони про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах та про захист персональних даних.
Законопроектом пропонується закріпити визначення понять “система хмарних обчислень” і сторони, що надає хмарні послуги.
Відповідно до законопроекту, інформація, в тому числі з обмеженим доступом, яка не відноситься до держтаємниці, якою володіють органи державної влади, державні підприємства та організації, може оброблятися в системі хмарних обчислень на підставі договору.
Крім того, в проекті закону прописані вимоги до договору між надавачем хмарних послуг і власником інформації або власником системи.
Прописані також стандарти, яким повинні відповідати сертифікати, які підтверджують належний рівень захисту інформації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас