Вкладники повинні знати їх в обличчя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники повинні знати їх в обличчя

Кредит&Депозит
3270
Дев’ять фінансових компаній, крім партнерів Банку Михайлівського – «Інвестиційно-розрахункового центру» і «Кредитно-розрахункового центру», в поточному році залучали кошти населення. У 2016-му їх активність зросла, визнають в Нацкомфінпослуг. Отримані у фізосіб гроші направлялися на видачу кеш-кредитів, а деякі з компаній пов’язані з банками.
Таємний список
Після скандалу з Банком Михайлівським регулятори банківського та небанківського фінансових ринків визнали свою неспроможність не допустити подібного шахрайства в майбутньому. Нацбанк не має права перевіряти фінансові компанії, які працюють з банками, але не входять в банківські групи та не є афілійованими особами. Нацкомфінпослуг натомість не може з’ясувати у фінансових компаній, яким чином і де вони залучають кошти фізосіб.
Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко стверджував, що в 2016-му у семи компаній, крім ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) і ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ), пов’язаних з Банком Михайлівським, спостерігався «істотний» приріст коштів фізичних осіб. Імена компаній тоді в комісії не повідомили, а дізнатися цю інформацію з публічних джерел неможливо. Адже фінансові компанії зобов’язані публікувати лише річні звіти, а значить, інформація про поточну ситуацію буде оприлюднена тільки навесні 2017 року.
Однак в Нацкомфінпослуг все ж назвали FinClub всі 11 фінансових компаній, які за підсумками I півріччя 2016-го залучили гроші у населення. Дві з них – це згадані ІРЦ і КІЦ. Але з «Михайлівським» працював і «Мікрокредитний центр БМ». Ця установа залучила у банку довгостроковий кредит з терміном погашення в червні 2017 року за 30% річних (на 1 січня 2016- го борг становив 16,135 млн грн), а також отримувала короткострокові кредити у «Інвестиційно-розрахункового центру» під 40% річних (сума боргу на 1 січня – 17,7 млн грн).
Ще вісім фінустанов, які працювали в I півріччі з грошима фізосіб: «Трійка Діалог», «Каса народної допомоги», «Кеш Енд Гоу Україна», «МСБ Капітал», «Лайм-Фінанс», «Інфінанс», «Алекс Капітал»,«Капітал і традиції», сказав співрозмовник FinClub.
Набирають обертів
У публічному доступі є звіти за минулий рік тільки семи з 11 компаній. Найбільший борг перед фізособами був у ІРЦ – 897,6 млн грн, в тому числі 13,8 млн грн на термін понад рвк. Ці кошти залучалися у населення під 28-38% річних. Зі звітів інших компаній випливає, що до початку 2016 року у кількох з них на рахунках були мінімальні залишки фізосіб.
До складу довгострокової дебіторської заборгованості компанії «Кеш Енд Гоу Україна» входили 1,778 млн грн грошей фізосіб. 60,4% ФК «Кеш Енд Гоу Україна» належить ФК «Промінвест», яка на 100% контролюється «Кеш Енд Гоу Україна». Часткою 9,9% володіє співзасновник «ГлобалМані» Юрій Корж. За даними YouControl, співзасновники цієї системи Олександр Олександрович Тютюн і Олександр Євгенович Тютюн раніше володіли частками в «Кеш Енд Гоу Україна».
Зберігалися гроші фізосіб також на рахунках компанії «Лайм-Фінанс» – 2,4 млн грн. Вона видає кредити населенню під ТМ «Ваша Готівочка» на суму до 7 тис. грн на термін до 16 днів.
Прибуткове місце
Ще чотири компанії – «МСБ Капітал», «Алекс Капітал», «Інфінанс», «Мікрокредитний центр БМ», звіти яких опубліковані, на 1 січня 2016-го нічого не заборгували приватним особам.
Компанія «Інфінанс» (система Money Boom) кредитує населення на суму до 7 тис. грн. Вона 50% на 50% належить екс-голові правління Астра Банку Михайлу Василенку і екс-президенту банку Валентину Мужчуку. У ЗМІ повідомлялося, що компанія фінансувала клієнтів за рахунок власних коштів, пізніше власники вирішили залучати кошти населення. Її співвласник, Михайло Власенко, який очолює правління Ідея Банку, не відповідав на дзвінки FinClub.
Кредитування як основний вид діяльності зазначений також у компаній «МСБ Капітал» (по 50% у Наталії Індик і Олени Пономаренко), «Алекс Капітал» (59,95% у Олексія Гурлая), «Каса народної допомоги» (98,59% у «КТК-Груп») і «Трійка Капітал» (фонд «Прайвет Еквіті» володіє 50%). Директор цієї компанії Дмитро Ільчук очолює кілька фінкомпаній. Кредитує і ФК «Капітал і традиції», яка належить її директору Арнеллі Шпаченко.
Банківський шлях
У більшості зазначених компаній або не відповідали на телефонні дзвінки, або обіцяли перетелефонувати і потім не виходили на зв’язок. Фінансовий регулятор обмежений у повноваженнях. «Інформація про притягнення іншими кредитними установами грошових коштів від фізосіб через банківські установи в Нацкомфінпослуг відсутня, оскільки звітність, яку вони нам подають, не передбачає розкриття зазначеної інформації», – йдеться у відповіді регулятора.
У компанії «Кеш Енд Гоу Україна» повідомили, що співпрацюють з Укргазбанком. Однак що це за співпраця, ні в компанії, ні в банку на момент публікації матеріалу не уточнили.
Вікторія Руденко, В’ячеслав Садовничій
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас