На чому Мінфін зекономить 5 млрд: кого позбавлять субсидій і пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На чому Мінфін зекономить 5 млрд: кого позбавлять субсидій і пенсій

Казна та Політика
1657
_На початку року в Україні почалася верифікація одержувачів соціальних виплат. Так, за цей час Мінфін рекомендував припинити виплачувати пенсії 60 тисячам українцям. Крім того, порушників знайшли і серед субсидіантів і переселенців. Всього з початку року планувалося “заощадити” завдяки верифікації 5 мільярдів гривень. Як в Україні пройшла верифікація, і хто залишився без допомоги для держави.
Як проходить верифікація
Як раніше пояснювали в Міністерстві фінансів, пройти верифікацію цього року повинні 25 мільйонів осіб – це всі, хто отримує допомогу від держави, в тому числі пенсіонери, субсидіанти і переселенці. У відомстві кажуть, в Україні немає єдиної бази пільговиків і пенсіонерів, а в населених пунктах досі ведеться паперовий облік. В результаті пенсії по всій країні отримують “мертві душі”. Перевіряє 25 мільйонів чоловік спеціальний відділ міністерства (зі штатом всього 11 осіб) – їх завдання зібрати інформацію, яка є в різних державних органах та банках, і зіставити її.
“Верифікація зараз є сформованим процесом. Вона діє на постійній основі – виявляє шахрайства та помилки в соціальній сфері. При виявленні невідповідності громадянина критеріям видачі допомоги – інформація про порушення направляється розпорядникам коштів у соціальній сфері (до Мінсоцполітики, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування тощо.) з рекомендацією припинити виплату”, – розповіли в Мінфіні. Саме відомство скасувати соцдопомогу не має право.
Найбільше порушень в результаті верифікації виявили серед одержувачів субсидій. Найпоширеніший випадок – субсідіанти приховали покупку на суму від 50 тисяч гривень. Порушників в Мінфіні легко вираховують: в державних реєстрах фіксується інформація про купівлю землі або нерухомості на суму від 50 тисяч гривень. Друге місце за кількістю порушень посіли ті, хто допомогу отримують за фіктивними документами. Також тисячі офіційно безробітних (отримують допомогу) на ділі виявилися працевлаштованими.
У Мінфіні виявили понад 60 тис. українців, які, найімовірніше, отримують пенсії на підроблені документи. Перевірити цю інформацію повинні правоохоронні органи і Пенсійний фонд. Джерело в Кабміні розповіло, що серед українських “пенсіонерів” знайшли власників паспортів, оформлених на вкрадених у Криму та на територіях т.зв. “республік”. Крім того, шахраї використовували паспорти померлих і тих, хто переїхав на постійне місце проживання за кордон. Також під час верифікації виявили, що пенсії на підроблені паспорти оформлялися партіями в один день. Сплеск активності шахраїв спостерігався в червні 2013-го, пояснюють в уряді. З чим саме це пов’язано, належить з’ясувати правоохоронним органам.
Верифікацію не пройшли понад 150 тисяч сімей переселенців. Кожна сім’я в середньому отримувала 1314 гривень щомісяця. Для того, щоб залишити жителів окупованій території Донбасу без допомоги, необхідно, щоб переселенці відповідали хоча б одній з умов:
  • Переїхали з Донбасу до початку бойових дій
  • Мають власне житло на підконтрольній українській владі території
  • Мають депозит в банку на суму від 13700 гривень
Всього відомство виявило 1 мільйон 190 тисяч порушень на загальну суму понад 1,6 мільярда гривень на місяць. Щоправда, далеко не на всі порушення відреагували в Мінсоцполітики та Пенсійному Фонді. Наприклад, із 60,9 тисячі фіктивних пенсіонерів без грошей залишилися всього 32 тисячі осіб.
На початку року президент Петро Порошенко підписав Закон “Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України”, згідно з яким Мінфін отримав доступ до банківської таємниці для перевірки інформації про одержувачів субсидій, пільг, пенсій. Фактично банківську таємницю скасували, і це дозволило чиновникам знаходити депозити переселенців в українських банках.
Кого можуть позбавити субсидії в результаті верифікації
За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, кількість відмов при оформленні субсидій зросла вдвічі. Ті ж, хто зміг оформити субсидію попри порушення, може залишитися без “знижки” в результаті верифікації. Якщо сім’я до оформлення субсидії зробила покупку, що перевищує 50 тис. гривень, субсидія їй не належить протягом 12 місяців.
“Якщо сім’я придбала квартиру в кредит, то при визначенні її права на субсидію враховується сума першого внеску”, – пояснюють в Мінсоцполітики. При цьому нерухомість, яка дісталася в спадок, при розрахунку субсидії не враховується.
До речі, в загальний дохід при нарахуванні субсидії також враховується дохід від сільськогосподарської діяльності, дохід від банківських депозитів або цінних паперів, здачі житла в оренду. В інтернеті можна знайти десятки оголошень “здам квартиру з хорошим ремонтом і оформленою субсидією”. У територіальному органі соцзахисту пояснюють: це грубе порушення. Субсидію може оформити тільки та сім’я, яка проживає за вказаною адресою. Якщо це арендоване житло – разом з декларацією про доходи і заявою на отримання субсидії потрібно надати і договір оренди.
Тільки факти:
- У 2016-му році, згідно з держбюджетом, верифікація принесе 5 мільярдів гривень;
- На даний момент Мінфін знайшов порушень на понад мільярд гривень на місяць;
- Верифікація передбачена в меморандумі з МВФ;
- Субсидію до опалювального сезону оформлять 9 мільйонів осіб, кількість українців, які пройдуть “верифікацію”, значно зросте.
У Пенсійному фонді до верифікації ставляться скептично. Як розповів заступник голови Пенсійного фонду Микола Шамбір, в фонді і так регулярно звіряють дані і проводять перевірки. На думку чиновника, верифікація дасть дуже скромні результати.
Також про проблеми в процесі верифікації говорить і міністр соцполітики. “Беремо, припустімо, паспортні дані або код людини, яка у них там проходить по їхній верифікації. Але у нас же немає єдиної інформаційної бази. У нас понад 700 управлінь соціального захисту – куди звертатися з цим кодом і паспортом? В яке управління? Де вони її знайшли? Яку соціальну виплату вона отримала?”, – сказав Андрій Рева.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас