Справи колишніх: чому Латвія замість України отримала 50 мільйонів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справи колишніх: чому Латвія замість України отримала 50 мільйонів євро

Казна та Політика
2282
Поки українці обговорюють неоднозначний жарт Володимира Зеленського про Україну на фестивалі в Юрмалі, Латвія дала ще один привід для скандалу. Напередодні латвійські ЗМІ повідомили про конфіскацію на користь бюджету цієї держави – 50 мільйонів євро. Місцеві журналісти стверджують, що ці кошти українського походження і належать колишньому першому віце-прем’єру – Сергію Арбузову. До бюджету Латвії вони були зараховані, оскільки Україна не надала документів, які б підтвердили, що Арбузов має до цих грошей стосунок і вони були отримані злочинним шляхом.
Сьогодні в Латвію для вирішення ситуації вирушає заступник генерального прокурора Євген Єнін. Чому ж українські гроші пішли в бюджет Латвії, і чи вдасться їх повернути.
Приз переходить до бюджету
У березні 2014 Євросоюз наклав санкції на декількох представників колишньої української влади, заарештувавши, в тому числі, і їхні активи за кордоном. Рішення стосувалося також і колишнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, який в часи Майдану, після виходу з поста Миколи Азарова, один місяць очолював Кабінет міністрів.
Восени 2014 року тодішній генпрокурор Віталій Ярема повідомив, що в Латвії арештовані банківські рахунки Арбузова, на яких зберігалися 49,3 мільйонів євро. У січні 2016-го арешт з активів більшості представників команди Януковича був знятий, а санкції продовжували діяти.
Приводом стало рішення Європейського суду з прав людини, в якому зазначалося, що Генеральна прокуратура України не надала належних доказів того, що кошти були отримані злочинним шляхом. У ЗМІ піднялася хвиля обурення, і 28 січня на брифінгу для журналістів начальник управління ГПУ зі спецрозслідувань Сергій Горбатюк заявив, що активи Юрія Іванющенка та Сергія Арбузова залишаться під арештом в Латвії.
Він уточнив, що в рамках кримінального процесу у Іванющенка заарештовані 1,8 мільйонів швейцарських франків у Латвії та 575 тисяч доларів в Монако, а у Арбузова – 30 мільйонів доларів в Латвії. Водночас із розслідування латвійських журналістів випливає, що Україна так і не надала належних доказів. Напередодні на латвійському телебаченні, в програмі De facto були оприлюднені результати журналістського розслідування, з якого випливає, що слідство стосовно “українських грошей” триває, але в якості підозрюваних в незаконному збагаченні немає ні Арбузова, ні Іванющенка, ні харківського бізнесмена Сергія Курченка.
Більше того, інформація, що цікавить латвійські правоохоронні органи, в їхнє розпорядження від українських колег так і не надійшла. Це підтвердив журналістам генпрокурор Латвії Ерік Калнмейєр.“На жаль, ми від України у відповідь не отримали інформації про те, що ці гроші були вкрадені у держави, і їх слід повернути Україні”, – зазначив він. Саме з цієї причини, рішенням Зіємельського суду Риги, 50 мільйонів євро, як кошти, отримані злочинним шляхом, були зараховані до латвійського бюджету.
Безхозні мільйони
У прес-службі Генпрокуратури РБК-Україна повідомили, що в середу в Ригу вирушить заступник генерального прокурора Євген Єнін, щоб вирішити питання про заарештовані й зараховані до латвійського бюджету 50 мільйонів євро. Екс-заступник генпрокурора Віталій Касько, який свого часу курирував міжнародні питання при прокурорі Вікторі Шокіну, вважає, що відстояти свої позиції Україні буде досить проблематично.
Гіпотетично – не все втрачено (у питанні повернення коштів – ред.). Проблема в тому, що я не бачу, що взагалі зараз робиться для того, щоб довести слідчим шляхом злочинний характер походження цих коштів від дій Арбузова, наприклад. А без цього нічого повернути не вдасться”, – заявив Касько.
За його словами, щоб отримати гроші, українській стороні потрібно показати вирок, який набрав чинності. “У ньому повинен бути прописаний злочинний характер походження саме тих коштів, про які йде мова”, – підкреслює Касько.
А таких рішень суду немає. У лютому цього року Печерський суд дав дозвіл на початок процедури заочного засудження Сергія Арбузова. Він підозрюється у відмиванні 220 млн гривень, які Арбузов виділив на “Банківське телебачення” (БТБ), частоти якого віддані “Ukraine tomorrow”. Однак після цього ніяких істотних зрушень у справі не було. Точно так не був винесений і вирок.
Як повідомив адвокат Арбузова Сергій Ковальов, справа стосвно БТБ – єдина, в якій його підзахисний проходить в якості обвинуваченого.
“Ми вже не раз заявляли, що ця справа шита білими нитками. Що канал був створений і гроші не були вкрадені. А інших справ, у тому числі з латвійським банківськими рахунками, немає, – сказав адвокат. – На сьогодні мені відомо про ці рахунки і прив’язку їх до Арбузова тільки зі слів Віталія Яреми, які я, як і ви, знаходжу в інтернеті. В матеріалах справи, з якими мені доводилося знайомитися, ці рахунки не фігурують”. Також він зазначив, що і в Латвії ніяких звинувачень його підзахисному не було пред’явлено.
У свою чергу Сергій Арбузов заявив через Facebook, що ніяких рахунків в Латвії в нього немає. “Ще раз заявляю, що ніяких рахунків у цій країні у мене немає. Більше того, зараз, через два роки, не існує і кримінальної справи, в якій би фігурували ці гроші, і де я проходив як обвинувачений. За весь цей час ГПУ не надала ніяких доказів існування цих рахунків або факту їх арешту”, – заявив Арбузов.
За словами адвоката, “кошти, які приписують Іванющенку, значаться там просто, як кошти невідомого походження, без власника. І саме тому вони конфісковані в бюджет. Знайдеться власник, доведе право власності – їх йому повернуть”.
Спецконфіскація в дії
На сьогоднішній день справа Арбузова знаходиться у Військовій прокуратурі, якій генпрокурор Юрій Луценко віддав частину справ щодо представників колишньої влади.
До цього вони були у Головного слідчого управління, очолюваного Юрієм Грищенком. Давати коментарі по телефону представники ГПУ відмовилися, і порадили звертатися до відомства з офіційним запитом.
Водночас неофіційно там визнають, що, дійсно, інформацію латвійській стороні про власників рахунків туди не передавали.
За словами співрозмовника видання в ГПУ нібито боялися, що Латвія після цього листа забере всі гроші собі.
“Виявилося ж, що вони і так все забрали”, – зазначив високопоставлений представник ГПУ. За його словами, зараз заступник генпрокурора – Єнін – буде вести переговори про те, щоб Україна отримала хоча б половину конфіскованої суми. За іронією долі, гроші до латвійського бюджету були зараховані за латвійським законом про спецконфіскацію, який так і не прийнятий досі в Україні.
“Якщо протягом року законне походження коштів не доведено, вони йдуть до бюджету. Тому, що у них працює закон про спецконфіскацію, а у нас про нього говорять”, – сказав високопоставлений представник ГПУ.
Як відомо, головним лобістом прийняття закону про спецконфіскацію в українському парламенті є “Народний фронт”. Саме його представники першими і розтиражували новину про гроші Арбузова. Адже зараз для них дуже вдалий момент, щоб законопроект був прийнятий.
“Дуже довго БПП відмовлявся підтримувати цей законопроект, посилаючись на проблеми з європейськими судами. Але, насправді, думаю, проблема була в тому, що його авторами були Таня Чорновол та Сергій Пашинський. І нас підозрювали, що ми хочемо на ньому нагріти руки. Зараз, коли Гройсман розуміє, що у нього велика діра в бюджеті, сподіваюся, цей закон буде прийнятий”, – говорить один з депутатів “Народного фронту”.
В результаті прийняття закону, бюджет отримає 1,5 мільярда доларів, які заарештовані в Україні, і приписуються представникам колишньої влади.
Тетяна Миколаєнко
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас