Голова "Енергоатому" проти введення маневрування потужностями енергоблоків АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова "Енергоатому" проти введення маневрування потужностями енергоблоків АЕС

Енергетика
1088
Президент Національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом” Юрій Недашковський виступив проти пропозиції держкомпанії “Укренерго” – оператора об’єднаної енергосистеми України, щодо запровадження щотижневого маневрування потужності енергоблоків вітчизняних АЕС.
Про це він повідомив, відповідаючи на питання журналістів про пропозицію “Укренерго” проводити щотижневе маневрування блоками АЕС. “Як запровадити тижневе маневрування на енергоблоках, які для цього не призначені? Ці зниження і підвищення потужності на 500 МВт зруйнували нам швидкохідний генератор на третьому енергоблоці Рівненської АЕС”, – сказав Недашковський журналістам, зазначивши, що ремонт цього генератора тривав три місяці.
“Ми його (генератор – ред.) три місяці ремонтували завдяки такій “блискучій” ідеї”, – підкреслив президент “Енергоатому”. При цьому він зазначив, що для введення тижневого маневрування повинна бути проведена відповідна підготовка, яка зараз проходить на другому енергоблоці Хмельницької АЕС.
“Ми готуємося до маневрування – виконали комплекс досліджень на другому енергоблоці Хмельницької АЕС, успішно провели 21 цикл розвантаження-навантаження. Зараз ведеться робота по затвердженню звіту. Ми отримали зауваження Держатомрегулювання та усунули їх. Далі буде наступний етап випробувань – 200 циклів розвантаження-навантаження. Необхідно підготувати обґрунтування та модернізувати обладнання другого контуру”, – сказав Недашковський.
Він також висловився проти пропозиції “Укренерго” про зміщення графіків ремонтів трьох енергоблоків. За словами Недашковського, у разі перенесення дати виходу на плановий ремонт блоків, вони повинні протягом місяця знижувати потужність, що тимчасово збільшить виробництво електроенергії, однак зменшить генерацію атомної енергії за підсумками року.
За словами голови “Укренерго” Всеволода Ковальчука, зсув графіків планових ремонтів та тижневе маневрування блоками обсягом 500 МВт може заощадити близько 1,5 мільйона тонн дефіцитного вугілля антрациту для вітчизняних теплоелектростанцій. Після ініційованої Росією війни на Донбасі Україна втратила в цьому регіоні велика кількість шахт, які видобувають антрацит. Для вирішення проблеми постачань Україна частково закуповує паливо в Південно-Африканській Республіці. На захопленій бойовиками території антрацит видобувають лише шахти компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Однак поставки вугілля з зони АТО часто перериваються.
Раніше Кабмін затвердив план заходів з підготовки до опалювального сезону 2016-2017 років, згідно з яким планується накопичити на складах ТЕС і ТЕЦ 2,8 мільйона тонн вугілля (1,4 мільйона тонн вугілля антрацитної групи і 1,4 мільйона тонн вугілля газової групи) до 1 листопада 2016 року. З 5 по 12 вересня запаси дефіцитного антрацитового вугілля на складах українських теплоелектростанцій збільшилися на 6,3% – до 417 тисяч тонн, вугілля газової марки – збільшилися на 3,9%, до 579 тисяч тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас