Депутати пропонують удосконалити користування правом емфітевзису — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують удосконалити користування правом емфітевзису

Аграрний ринок
584
Укладання договорів про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) має бути вдосконалене для можливості залучення кредитних ресурсів в агропромисловий комплекс.
Відповідна ініціатива міститься в зареєстрованому у Верховній Раді проекті закону № 4010а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)”. Авторами законопроекту виступили 14 депутатів від різних політичних фракцій.
Законопроектом пропонується визначити правовий механізм звернення стягнення на право емфітевзису; дозволити відчуження права емфітевзису, встановленого на землях державної і комунальної власності, у разі, якщо таке право придбано на земельних торгах.
Депутати також пропонують встановити граничний термін права емфітевзису на землях усіх форм власності 50 років.
Законопроектом передбачена можливість передачі землекористувачем земельної ділянки в оренду, але при цьому він залишається відповідальним перед власником земельної ділянки за виконання своїх зобов’язань за договором емфітевзису.
Відповідно до законопроекту, при проведенні земельних торгів з придбання права емфітевзису предметом торгу є вартість такого права.
“Прийняття законопроекту №4010а дозволить використовувати право на користування землею в якості застави під банківські кредити. Це допоможе аграріям залучити додаткові кошти для закупівлі сучасної техніки, поповнення оборотного капіталу та ін.”, – Вважає гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький.
За його словами, емфітевзис стане для аграріїв ліквідним активом, який дозволить банкам спростити умови кредитування та знизити процентні ставки, що, в свою чергу, створить передумови для розвитку агросектору, зростання врожайності і валового внутрішнього продукту.
Як повідомлялося, мораторій на продаж земель сільгосппризначення завершується 1 січня 2017 року, парламент неодноразово його продовжував після введення в 2002 році.
Міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий розраховує, що Кабмін зареєструє законопроект про обіг земель сільгосппризначення до листопада 2016 року, і він буде передбачати можливість продажу права оренди землі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас