В Україні - бум крадіжок: причини і реакція влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні - бум крадіжок: причини і реакція влади

Кримінал
3274
За півроку 2016-го злочинці пограбували українців на сотні мільйонів гривень. На спалах б’ють експерти, поліція і навіть торговці електронікою, яким мало не щодня намагаються збути крадене.
НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗРОСТАННЯ. За даними МВС, один із найпоширеніших злочинів зараз – крадіжки мобілок. Наприклад, згідно з держреєстром судових рішень, із січня до липня в Україні було винесено понад 180 тисяч вироків, де фігурують крадіжки мобільних телефонів у перехожих і з магазинів.
Якщо враховувати, що середня вартість більшості з них – 1 200 грн, то виходить, що лише на одних телефонах злодії та грабіжники розжилися на близько 220 млн грн (в минулому році – на трохи більше 178 млн).
“Кількість крадіжок мобілок дійсно збільшилася. Наприклад, за минулу добу в одному лише Києві було зареєстровано 28 заяв проти близько 14 крадіжок щодня в минулому році. Тобто в два рази більше!” – розповіли нам в Нацполіції.
Нелегальні продавці електроніки зізналися нам, що за останні місяці їм приносять все більше підозрілих речей. “Буває, що одна людина приносить за день два телефони, віддає їх за копійки”, – каже продавець мобілок зі столичного радіоринку на Караваєвих дачах.
За даними Нацполіції, порівняно з минулим роком, наприклад, в столиці, фіксують приріст (із січня до липня включно) за всіма видами крадіжок: кишеньковими – на 1 272 випадки (з 2 086 до 3 358 випадків), квартирними – на 1 340 (з 3 639 до 4 979), з транспорту – на 2 932 (з 1 915 до 4 847).
АВТО. Втім, нещодавно голова Нацполіції Хатія Деканоідзе заявила, що правоохоронцям вдалося досягти зниження автоугонів, і навела приклад: якщоу великих містах за добу викрадали 16-17 авто, то зараз є дні, коли викрадають лише п’ять. У першому півріччі 2015 року була викрадено близько 6 000 одиниць транспорту, а тільки за перший квартал нинішнього – понад 2 500 одиниць.
У Нацполіції на початку року заявили про зростання викрадень на 20% і додали, що одним з головних пріоритетів протягом 2016-го стане боротьба з такими крадіжками. За словами експерта й екс-правоохоронця Валерія Кура, викрадачі за день лише в одному місті заробляють на крадіжках авто мінімум 1,2 млн грн (середня ціна одного авто – 375 тис. грн, а кількість викрадень за день – п’ять).
ПРИЧИНИ. У МВС називають кілька ключових причин такої сумної статистики: дефіцит слідчих, їх завантаженість (до 550 справ на одного співробітника у великих містах), дефіцит оперативних працівників, а також засилля зброї в країні через конфлікт на Донбасі. “Слідчі підрозділи зараз оновлюємо, набираємо дільничних інспекторів. Упевнені, що незабаром криміногенна ситуація поліпшиться”, – обіцяють в МВС.
Піжони, приїжджі та люди з Кавказу
Портрет середньостатистичного домушника і дрібного злодія за останні два роки змінився.
“Крім тих “щипачів”, які працювали раніше і залишилися невпійманими, з’явилися дилетанти. У цій категорії в основному – люди середнього віку, яких на крадіжку грошей змусили йти безгрошів’я і безробіття. Серед них – невеликий відсоток приїжджих, які переселилися до великих міст із провінції”, – розповіли нам у МВС.
Як розповіли патрульні і в поліції охорони, нерідко крадіжки відбуваються спонтанно: “Наприклад, побачив злодій в трамваї відкритий рюкзак з грошима – і не втримався. Або ж побачили на сходовому майданчику велосипед – і вже через годину-другу продали його скупникові. Якщо злодія впіймали, то йому загрожує або 850 грн штрафу, або до 3 років в’язниці. Серед домушників чи не кожен третій – представник кавказької національності, який намагається жити не працюючи. А недавно зловили банду українців, які, присипляючи пильність консьєржки, під’їжджали до багатоповерхівки на іномарці, одягненими в ділові костюми. Але зовнішній лиск їм не допоміг”.
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас