Електронні декларації, умову безвізу, зривають через "захист інформації" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронні декларації, умову безвізу, зривають через "захист інформації"

Казна та Політика
681
Затвердження електронних декларацій, що є ключовою умовою для скасування ЄС візового режиму для громадян України, під загрозою зриву через проблеми із затвердженням атестата на систему захисту.
Про це написав у Facebook радник Світового банку Дмитро Чаплинський, який був присутній на засіданні НАЗК 2 серпня.
“Система онлайн-декларування для всіх топ-чиновників повинна бути запущена 15-го серпня цього року. Ця дата вписана в підзаконні документи НАЗК, Кабміну і озвучена МВФ і ЄС, оскільки запуск системи був одною з останніх умов по безвізу і траншу (Міжнародного валютного фонду)”, – зазначив він.
Чаплинський нагадав, що до запуску система електронних декларацій 12 серпня повинна була отримати атестат на комплексний захист в Держспецзв’язку (ДССЗЗІ), цей графік був узгоджений з ДССЗЗІ. Однак наприкінці липня ДССЗЗІ, всупереч узгодженому плану, не затвердила незалежну експертну організацію для підготовки висновку про захист системи, а 2 серпня “протягла через НАЗК” призначення такою експертною організацією дочірньої держкомпанії ДССЗЗІ.
У “Реанімаційному пакеті реформ” уже заявили про серйозні проблеми, які створює нове рішення. На думку експертів, це може призвести до переходу системи декларування в тестовий режим, який дасть чиновникам змогу уникнути відповідальності за брехню в деклараціях.
“Всі декларації, подані в неатестовану Держспецслужбою зв’язку систему, не визнаватимуться судом як належний доказ. І притягнути політиків до кримінальної відповідальності за брехню в них буде неможливо”, – стверджує експерт РПР, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.
Як повідомляли ЗМІ, початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, залишається ключовою перешкодою для запровадження безвізового режиму. В останній місяць були повідомлення про кілька штучно створених проблем на цьому шляху.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас