Залежність від "Газпрому": в ЄС занепокоєні через відновлення проекту "Турецький потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залежність від "Газпрому": в ЄС занепокоєні через відновлення проекту "Турецький потік"

Енергетика
712
Спільні заяви Російської Федерації і Туреччини про відновлення проекту з будівництва газопроводу “Турецький потік” викликали занепокоєння в Євросоюзі. Про це повідомив Reuters високопоставлений чиновник з ЄС.
Європейські дипломати вважають, що будівництво “Турецького потоку” може призвести до посилення позицій РФ. Зокрема, це може призвести до того, що зросте залежність від постачання російського “Газпрому”.
“Нова дружба Росії з Туреччиною може стати проблемою, якщо Росія схоче замінити Україну (в питаннях транзиту газу) Туреччиною”, – заявив чиновник.
Крім того, експерти зазначили, що в будівництві газопроводу зацікавлена ​​Туреччина, оскільки таким чином вона зможе отримати дешевий газ із Росії, але для ЄС це буде проблемою.
Разом з тим, експерт брюссельського дослідницького центру Сімоне Тальяп’єтра вважає, що проект будівництва газопроводу “Турецький потік” швидше є “риторичним”, ніж реальним.
“За часів нестабільності, якщо ти тверезо мислиш, ти не будеш вплутуватися у великі інфраструктурні проекти… Москва і Анкара більше зацікавлені у відправці політичних сигналів, ніж у просуванні проектів насправді”, – сказав він.
Нагадаємо, раніше голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявляв, що реалізація проекту “Турецький потік” несе загрозу для України і ЄС.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас