Зростання імпорту молочної продукції глобально можна пов'язати з двома ключовими факторами - аналітик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання імпорту молочної продукції глобально можна пов'язати з двома ключовими факторами - аналітик

Аграрний ринок
470
Аналітик “Альпарі” Антон Козюра проаналізував заяви експертів про збільшення імпорту Україною молочної продукції на 59% за останні півроку на тлі зниження експорту такої продукції.
“В цілому зростання імпорту молочної продукції глобально можна пов’язати з двома ключовими факторами, за умови не настільки критичного зниження експорту. Перший – поступове скорочення поголів’я великої рогатої худоби – близько 2-3% у квартал, що безумовно дозволить імпортерам зайняти цю нішу. Другий – переорієнтація споживача на більш якісну продукцію, наприклад з Білорусі, тоді як українські виробники борються за підвищення якості в надії на вихід на європейські ринки”, – зазначає експерт.
За словами аналітика, український аграрний сектор в цілому на даному етапі вважає за краще сконцентруватися на рослинництві, що і стимулює поступове скорочення «молочного» сегмента ринку. Таким чином, існує ризик розвитку тенденції нарощування імпорту в середньостроковій перспективі.
“Квоти, що існують на даний момент, не вибираються повністю, що обумовлено в першу чергу невідповідністю продукції європейським стандартам. Відповідно, українським виробникам варто зосередитися на модернізації виробничих ліній. Не виключено, що зростання імпорту зумовлене зростанням операційних витрат саме на модернізацію виробництв. Однак у такому випадку українським виробникам варто враховувати ризики втрати обсягів внутрішнього ринку, які вже виявляють себе”, – говорить експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас