Затримка транша МВФ: чому не дають і що буде з курсом долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Затримка транша МВФ: чому не дають і що буде з курсом долара

Казна та Політика
930
Черговий транш МВФ у розмірі $1 млрд, який експерти називали одним з важливих чинників економічної стабільності, Україна до кінця року, схоже, так і не отримає. Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева. Рада директорів Фонду повернеться до розгляду чергового траншу для України в кращому випадку наприкінці серпня або на початку вересня.
НЕДООПРАЦЮВАННЯ. За словами Гонтаревої, українська сторона не встигла вирішити “деякі технічні питання” до того, як керівництво МВФ пішло на канікули, і саме з цим пов’язана відстрочка. Керівниця Нацбанку не уточнює, що це за технічні питання. Політолог Володимир Фесенко в свою чергу нагадує, що український парламент так і не ухвалив кілька законопроектів з меморандуму про співпрацю з Фондом. Туди, нагадаємо, входять 24 документа, які стосуються ринку енергетики, управління держпідприємствами, оптимізації роботи ДФС та іншого. “По-друге, одним з найважливіших критеріїв для МВФ залишається збалансованість бюджету”, – додає Фесенко, нагадавши, що розглядати бюджетну резолюцію на наступний рік нардепи будуть на початку вересня.
СИГНАЛ. Економіст-аналітик Павло Мельник не чекає різкої реакції української економіки на відмову МВФ нас кредитувати цього літа, але нагадує про інші борги країни: “В умовах відсутності траншу нам доведеться реструктуризувати інші зовнішні кредити. Це призведе до того, що Україна почне пізніше платити за іншими позиками”. Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що транш є позитивним сигналом для інших інвесторів, зокрема і приватних. “Це б означало, що Україна виконує взяті на себе зобов’язання. Але такого сигналу для них не надійшло, і це, в своєму роді, серйозна втрата”, – підсумував економіст.
ВАЛЮТА. Жолудь вважає, що в нинішніх умовах гривню може почати серйозно “штормити”. При цьому він чекає до кінця року середнього курсу 25-26 грн/$, хоча не виключає ослаблення до 27 грн/$. А ось виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко йде в своїх негативних прогнозах далі й зазначає, що стрибок може бути вище, аж до 30 грн: “Можуть з’явитися на валютному ринку й інші проблеми. НБУ може почати штучно обрізати попит на валюту – на міжбанківський ринок допустять тільки Мінфін і “Укрнафтогаз”. Всі інші будуть відсічені”, – пояснив нам Устенко.
Гроші фонду: коли ж буде транш
Незважаючи на те що епопея з черговим траншем МВФ триває вже рік (остання позика припала якраз на серпень 2015-го), Валерія Гонтарева оптимістично сподівається, що на порядок денний Фонду Україна повернеться в останні дні серпня. Максимум – у вересні. Тоді, за її прогнозами, буде і рішення. Однак експерти мають свою думку щодо цього питання. “Рішення по траншу буде не раніше, ніж старт пленарної сесії ВР. Тільки після ухвалення всіх необхідних документів це питання буде обговорюватися”, – вважає Жолудь. У свою чергу Фесенко не виключає, що Фонд може дати гроші й авансом. “Цей транш відносно невеликий – очікувалося, що він складе $1,7 млрд, але по факту це буде близько $1 млрд. Але тоді під решту грошей нам можуть поставити й інші умови”, – розповів він, додавши, що в будь-якому випадку чекати його раніше осені немає сенсу. Разом з тим експерти зазначають, що є ризик отримати іноземні гроші тільки на початку наступного року. Проти України можуть зіграти президентські вибори в США, під час яких наші проблеми відійдуть на другий план, а вони, нагадаємо, відбудуться в листопаді. Також у Фонді можуть чекати ухвалення бюджету на 2017 рік.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас