Підсумки півріччя в економіці України: зростання є, а люди бідніють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки півріччя в економіці України: зростання є, а люди бідніють

Казна та Політика
963
Держстат і Національний банк України опублікували підсумкові цифри, що характеризують соціально-економічні стан країни в першому півріччі. Уряд також зробив деякі прогнози.
На перший погляд, є багато ознак того, що економіка України не тільки стабілізувалася, але і почалося повільне зростання за багатьма напрямками. Однак уважніший розгляд виявляє, що поки далеко не всі цифри вказують на позитивний перебіг процесів.
Підсумки півріччя в економіці України: зростання є, а люди бідніють
Що доброго?
Інфляція стійко знижується
На кінець півріччя інфляція склала 6,9% в річному обчисленні. На думку НБУ, зниженню сприяли низький сукупний попит, поступове зміцнення обмінного курсу гривні й висока пропозиція продовольчих товарів. Також продовжувала залишатися сприятливою зовнішньоекономічна кон’юнктура, що призводило до перевищення пропозиції над попитом на іноземну валюту.
Курс гривні стабілізувався, проявилася тенденція до його зниження
НБУ регулярно купує валюту на ринку, поповнюючи тим самим свої резерви і не допускаючи різких змін курсу.
Знижено облікову ставку НБУ до 15,5% (до 29 липня вона складала 16,5%)
Нацбанк пояснює, що пом’якшення монетарної політики зумовлено зниженням ризиків для цінової стабільності й узгоджується з необхідністю досягнення його цілей щодо інфляції на 2016 г. – 12% плюс-мінус 3 процентних пункти.
Пом’якшено валютні обмеження
Граничний термін для розрахунків за експортно-імпортними операціями продовжено до 120 з 90 днів, а вимога використовувати виключно акредитивну форму розрахунків поширюється на платежі сумою понад $1млн (раніше – від $500 тис.).
Дохідність українських єврооблігацій опустилися на рівень дворічної давнини
Так, прибутковість трирічних доларових облігацій України 11 липня, вперше від січня 2014 р., опустилася нижче 8%.
Профіцит зведеного платіжного балансу за січень – червень склав $406 млн проти дефіциту $1,39 млрд в січні – червні 2015 р.
Споживчі настрої в червні поліпшилися на 2,4 пункту порівняно з травнем – до 52,7 пункту (дані GfK Ukraine).
Зріс обсяг перевезення вантажів усіма видами транспорту – за перше півріччя на 3,9% в річному вимірі.
Індекс цін виробників промислової продукції з початку року склав 113,9%.
З одного боку, зростання цін виробників впливає на споживчу інфляцію, але з іншого, він свідчить про пожвавлення у виробничих ланцюжках.
Триває зростання обсягів промислового виробництва
Позитивна динаміка (у річному обчисленні) тут відзначається вперше з 2012 р. Зростання обсягів підтверджується помітним приростом обсягу нових замовлень.
_Зросла середня реальна заробітна плата – в червні за місяць на 7,2% _
Порівняно з червнем 2015 р. реальна зарплата зросла на 17,3%, а номінальна – на 24,1%.
Більше виконано будівельних робіт – у січні – червні на 9,1% в річному обчисленні
Зросли надходження в держбюджет – в січні – липні на 7,4% в річному обчисленні
Середня економія державних коштів на закупівлях, що здійснюються в електронній системі ProZorro, становить 16% порівняно із сумою, закладеною в бюджеті
Всього з початку року економія склала близько 2,5 млрд грн.
Урожай зернових в Україні, за оцінками Мінагрополітики, цього року може скласти 61 млн т, що на 1 млн т перевищує прогнозований раніше показник
Це повністю задовольнить внутрішні потреби, і збережеться добрий потенціал ресурсів для постачання на зовнішній ринок. Торік урожай склав 59,9 млн т.
Збільшився оборот роздрібної торгівлі – за півріччя в річному обчисленні (у порівнянних цінах) на 2,3%
Що поки погано?
Майже на рік розтягнулася затримка з отриманням третього траншу кредиту МВФ
Це поганий сигнал і для потенційних приватних інвесторів, і для держав – партнерів України.
Відміна конкурсу з приватизації ОПЗ не тільки гальмує весь процес приватизації в країні, а й впливає на реформування процесів управління держвласністю.
Збільшився сукупний держборг України (прямий і гарантований) – на 2,5% за перше півріччя, до 67,1 млрд
У гривневому еквіваленті це 1,67 трлн грн, що на 6,1% вище показника на початок року.
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за січень – червень склав $184 млн, або 0,5% ВВП, за аналогічний період минулого року було $114 млн, або 0,3% ВВП.
Зберігається величезний дефіцит зовнішньої торгівлі товарами – за підсумками січня – червня $1,95 млрд
Це на 23,5% більше дефіциту за аналогічний період минулого року. При цьому обсяги експорту зменшуються швидше, ніж імпорту: 11,9% проти 9,9%.
Погано відшкодовується ПДВ експортерам – у червні його обсяг впав до 0,111 млрд грн порівняно з 6,68 млрд грн у травні, 7,13 млрд грн – в квітні, 6,3 млрд грн – у березні та 8,1 млрд – в лютому.
Зменшився реальний наявний дохід населення, розрахований з урахуванням цінового фактора, – на 14,9% в першому півріччі у річному обчисленні.
Стабільно високою залишається заборгованість із виплати зарплати – в червні вона була 1,97 млрд грн, збільшившись на 5,4% порівняно з травнем.
Залишається високим рівень безробіття, навіть офіційного – в середньому за І квартал 10,3% економічно активного населення відповідного віку.
Різко сповільнилося виробництво в багатьох галузях промисловості, незважаючи на те що в попередні місяці зафіксовано зростання
Так, промвиробництво загалом у червні скоротилося на 3,4% порівняно з аналогічним місяцем 2015 року, видобуток природного газу знизився на 10,4%, видобуток вугілля – на 18,5%, виробництво сталі – на 8,6% тощо. І навряд чи причина цього тільки у великій кількості вихідних днів у минулому червні.
Перспективи
Кабмін прогнозує зростання промислового виробництва в країні за підсумками 2016 року на рівні 1%, а в 2017 р. – на рівні 3%.
НБУ очікує, що до кінця 2016 р. обсяг золотовалютних резервів складе $17,2 млрд (раніше прогноз був $18,7 млрд). На 1 червня резервів було на $13,98 млрд. Рівень очікувань передусім скоректований через затримку з траншами від МВФ.
Мінфін очікує в серпні відновлення роботи Ради Нацбанку, що дасть можливість НБУ перерахувати 38 млрд грн запланованих коштів до державного бюджету.
Мінсоцполітики має намір ініціювати підвищення соціальних стандартів раніше передбаченої в держбюджеті дати (з 1 грудня). Але поки ця ініціатива не схвалена Кабміном.
Мінекономрозвитку очікує економію від впровадження ProZorro на рівні 40-50 млрд грн в 2017 р., тому що з 1 серпня всі держзакупівлі будуть обов’язково проходити через електронну систему.
Заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг у червні знизилася на 2,2% від рівня травня і склала 9,81 млрд грн (за даними Держстату). У січні – червні обсяг оплати склав 99,6% нарахованих сум. Але коли люди отримають платіжки з новими тарифами (в першу чергу, на гарячу воду і опалення), ситуація напевно погіршиться.
Голова НБУ Валерія Гонтарева розраховує до кінця року отримати два кредитних транші МВФ в рамках програми EFF загальним обсягом $2,7 млрд. Міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв про можливе отримання до кінця року навіть трьох траншів на $4,3 млрд.
НБУ поліпшив свій прогноз дефіциту поточного рахунку платіжного балансу на 2016 р. до $1,8 млрд з $2,3 млрд. Це рішення зумовлене меншими, ніж очікувалося, обсягами імпорту природного газу, поліпшенням умов торгівлі, збільшенням очікуваного врожаю зернових і великими обсягами приватних грошових переказів до країни. Центробанк також поліпшив прогноз профіциту зведеного балансу на 2016 р. до $1,3 млрд з $1,2 млрд.
Росія має намір ініціювати спрощення процедури розгляду в англійському суді заперечень України проти позову щодо боргу в $3 млрд, які були видані в 2013 р. за Віктора Януковича. Разом з тим українська влада продовжує стверджувати, що цей борг країна не повинна повертати, оскільки, за словами Данилюка, “це був політичний кредит, який нас змусили взяти”.
Підготовка держбюджету-2017
Бюджет наступного року повинен бути, як мінімум, не менш жорстким, ніж нинішнього. Слабке зростання економіки не дає підстав сподіватися на зростання доходів, тому слід продовжувати скорочувати витрати, щоб мати збалансований бюджет.
Відповідно до закону, ухваленню бюджету має передувати розгляд парламентом Основних напрямів бюджетної політики. У нинішньому році проект цього документа уряд подав до парламенту тільки 13 липня, тобто з тримісячним запізненням. У своєму висновку комітет ВР з питань бюджету зазначив, що через це депутати не зможуть попрацювати над Основними напрямами так, як того вимагає закон. Уряд же неминуче вже зараз має працювати над проектом держбюджету-2017, щоб встигнути подати його в Раду до 15 вересня. Тому комітет рекомендує просто взяти проект Основних напрямів до відома.
Іншими словами, йдеться про те, що уряд, як і два останніх роки, буде верстати бюджет самостійно, а депутати в основному підключаться тоді, коли внести серйозні корективи в бюджет можна буде лише ціною “великої крові”.
Бюджет-2017 поки розробляють з урахуванням таких прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку країни в 2017 р.:
  • ВВП номінальний – 2 585 млрд грн;
  • зростання реального ВВП – 3%;
  • інфляція (грудень до грудня) – 8,1%;
  • індекс цін виробників (грудень до грудня) – 108,5%;
  • рівень безробіття населення у віці 15-70 років – 8,7%;
  • обмінний курс гривні до долара (в середньому за рік) – 27,2.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас