Біометричні способи ідентифікації особи: топ-5 у фінансах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біометричні способи ідентифікації особи: топ-5 у фінансах

Фінтех і Картки
693
Сучасні біометричні способи ідентифікації особи використовують різні методики: від серцебиття до розпізнавання голосу. Але найпопулярнішим залишається відбиток пальця.
28 липня 1858 року відбитки пальців були вперше використані для підтвердження особи в криміналістиці. За допомогою цього біомаркера були ідентифіковані злочинці однієї з в’язниць Індії. Автор методу – британець Вільям Гершель. PaySpace Magazine зібрав сучасні біометричні способи ідентифікації особистості, які використовуються у фінансовій сфері, найчастіше для підтвердження платежів.
Спосіб № 1
Найпопулярніший сервіс, який використовує відбиток пальця для підтвердження платежу, – це Apple Pay. Послуга була запущена в жовтні 2014 року. Сьогодні вона доступна на всіх сучасних моделях телефонів Apple, починаючи з iPhone 6. Сканер відбитка розміщено під єдиною кнопкою на лицьовому боці смартфона. Все що потрібно для підтвердження транзакції – натиснути на неї.
Відбиток пальця може служити не тільки паролем, а й повноцінним платіжним інструментом. WorldPay пропонує встановити в супермаркетах сканери і безпосередньо прив’язати відбиток пальця до банківської карти. Покупці зможуть розплачуватися за товар одним дотиком.
Спосіб № 2
Систему розпізнавання за голосом активно впроваджують в Call-центрах банків. Така модель аутентифікації дає змогу переконатися в справжності особи додзвонювача без кодового слова, яке часто забувають. Для цього система звертається до архіву банку і порівнює почутий голос абонента з оригіналом, який був записаний під час відкриття рахунку.
Таку систему вже використовують в різних банках світу – від Північної Америки до Гонконгу.
Цікавий формат використання голосу запропонували у Wells Fargo – найбільшому банку Сполучених Штатів. У рамках експерименту користувачам мобільного додатку запропонували протестувати голосову ідентифікацію для входу в мобільний банкінг.
Спосіб № 3
Таку ідентифікацію можна здійснювати як онлайн, так і в традиційному магазині. Фінський стартап Uniqul запропонував цю систему ще в 2013 році. Вона сканує обличчя покупця на касі магазину, звіряє його з оригіналом у базі й передає платіжні дані для оплати. При цьому користувачеві не потрібно навіть діставати гаманець. Реквізити його карти зберігаються в системі. Таку ж технологію зараз тестує японська корпорація NEC.
У Китаї вже створили банкомат з розпізнаванням особи. А Mastercard запустила селфі-платежі у Великобританії, Канаді та США.
Спосіб № 4
Японський виробник смартфонів Fujitsu влітку 2015 запропонував систему, яка дає змогу оплачувати покупки поглядом. У мобільних телефонах з’явився сканер, який перетворив сітківку на пароль.
А мобільний оператор Vodafone Turkey обрав цей тип біометричних даних як спосіб захисту мобільного гаманця.
Спосіб № 5
Ритм серцевих скорочень теж унікальний. Він, як і відбитки пальців, практично не піддається повторенню. Сучасні фітнес-браслети здатні розпізнавати електрокардіографічні сигнали. Деякі виробники електроніки вже побачили потенціал своїх пристроїв у банкінгу.
Так, канадський виробник Bionym тестує браслет Nymi спільно з британським банком Halifax. Унікальний показник серцебиття використовують для доступу до інтернет-банкінгу. Також у пристрої передбачено платіжний функціонал.
Олена Філатова
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас