Кабмін обіцяє реформувати зарплати: що і коли може змінитися для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін обіцяє реформувати зарплати: що і коли може змінитися для українців

Особисті фінанси
698
В Україні мінімальна заробітна плата досягла 1 450 гривень, у грудні її підвищать ще на 150 гривень. Незважаючи на це, як кажуть експерти, зарплату необхідно підвищити ще як мінімум на 80%. У Кабінеті Міністрів розглядають можливість “актуалізувати систему розрахунку заробітних плат”: прем’єр Володимир Гройсман пообіцяв “боротися” за високі доходи.
Як мали вирости доходи
Щоб доходи українців повернулися на рівень 2014-го року, пояснюють економісти, за сучасних цін мінімальна зарплата має бути не менше 2 400 гривень, а пенсія – 1 800 гривень. Так, із 2014-го року ціни виросли як мінімум на 80%, а соціальні стандарти – лише на 31%.
“Кумулятивна інфляція була достатньо високою. Вона склала за кілька років 70%. Для того щоб реальні доходи зросли – соцстандарти мали збільшитися на 70%. Що стосується більш усередненого показника, це рівень інфляції за станом трьох років: 2014, 2015 і 2016. Кумулятивний рівень інфляції перевищить позначку в 90%. Для того щоб українці як мінімум не втратили свої доходи, повинні отримувати зарплату в 1,9 раза більше”, – пояснює виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.
Реформу оплати праці від уряду вимагають профспілки. Йдеться про встановлення з 1 жовтня мінімальної зарплати на економічно обґрунтованому рівні прожиткового мінімуму 3 067 гривень (замість 1 450) з відповідним підвищенням пенсій і стипендій, а також підвищення з липня зарплати мінімум на 15% за рахунок економії від зниження майже вдвічі з початку цього року Єдиного соціального внеску.
Гройсман у відповідь на вимоги профспілок заявив: “Ми повинні сьогодні реформувати систему розрахунку зарплати, щоб вона була актуальна тій роботі, яка виконується, і ми будемо це робити разом, в тому числі разом з профспілками”.
“Розмови про те, що зарплати підвищать, без розмов про демонополізацію, підвищення конкурентоспроможності – вони не мають сенсу. Тільки на основі якості праці, підвищення продуктивності можна розглядати питання підвищення зарплат”, – упевнений директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
На думку експертів, головна умова для підвищення зарплат – вихід бізнесу з тіні. Для цього підприємці мають легалізувати свою діяльність і платити “білі” зарплати. За різними оцінками, в “тіні” перебуває 40% економіки, а це близько 200 мільярдів гривень. Цих коштів могло вистачити на підвищення мінімальних зарплат і пенсій та покриття дефіциту пенсійного фонду.
Чому українці ховають зарплати в “тінь”
У минулому році Єдиний соціальний внесок (податок, який сплачують із зарплати до Пенсійного фонду) досяг 41%, в січні цього року відсоткову ставку знизили до 22%. В уряді розраховували, що роботодавці підвищать зарплати як мінімум на 19%. Як каже міністр соціальної політики Андрій Рева, зарплати в Україні не зросли, натомість збільшився дефіцит Пенсійного фонду. Незважаючи на зниження податкового тиску, бізнесмени офіційно не стали платити своїм співробітникам більше: 40% працівників показують мінімальну зарплату.
У Горішніх Плавнях Полтавської області розміщено одне з найбільших в Україні текстильних виробництв. Зараз тут працюють приватники – у кожного своє невелике підприємство, кілька швачок і оборот до мільйона гривень. Більшість підприємців реальні доходи приховує, а швачкам офіційно платять 1 450 гривень – мінімальну зарплату. За фактом швачки заробляють до 5 тисяч гривень.
“Я питала своїх швачок. Я готова платити білу зарплату, але вичитувати з неї податки. Я питаю у швачки: “Ми показуємо, – (реальні зарплати. – Ред.)?”. Ніхто не погоджується. Їй із зарплатою в 4-5 тисяч гривень треба прожити. Це не є гідна зарплата, а взимку у неї до 2 тисяч “комуналка”, а у неї діти! Більша половина розлучена, двоє дітей. Податки-то вони самі платять. А у неї ж двоє дітей, вона одиначка! Така сумна арифметика”, – пояснює власниця текстильного виробництва в Горішніх Плавнях Олена.
41,5% від кожної зарплати забирає у вигляді податків держава (18% – ПДФО, 1,5% – військовий збір і 22% – ЄСВ). Із зарплати в 1 600 гривень державі доведеться віддати 664 гривні. Із зарплати в 5 000 державі доведеться заплатити 2 075 гривень. Фактично, якщо платити офіційну зарплату в 5 000 “на руки”, в зарплатному фонді доведеться закласти 7 075 гривень.
“Мені щоб це зробити, потрібно закласти податки в кінцеву вартість продукту. А у нас люди бідні, вони хочуть купувати найдешевші речі. Якщо я буду платити податки, то я повинна буду підвищити ціни. А у мене конкуренти – вони платять зарплати “в конвертах” і їхній товар дешевше. Звичайно, будуть купувати у них. Це ринок, тому ми всі працюємо “в тіні”, – розповідає підприємець.
Податковий експерт, керуючий партнер Baker Tilly Олександр Почкун упевнений, що податкові ставки в Україні адекватні, проте українські підприємці звикли їх не платити.
“На сьогоднішній день та система оподаткування, яка існує, вона досить адекватна. Я маю на увазі систему оподаткування фізичних осіб. Проблема в тому, що дуже низька культура платників податків. Дуже часто бізнес не платить не тому, що це дорого, а тому вони не платять із принципу. Мені здається, більш важливо спрямувати дії на те, щоб створити рівність умов для всього бізнесу. Ті, хто платить офіційну зарплату, вони знаходяться в нерівних умовах з тими, хто платить податки в повному розмірі”, – упевнений експерт.
Вихід є: як підняти зарплати
“Заробітна плата – частина створюваної в економіці доданої вартості. Єдиний шлях, який може привести до збільшення заробітної плати, це належна додана вартість в економіку, готовність купувати наші товари буде зростати, збільшиться та частина, яка йде на зарплати”, – говорить Василь Юрчишин.
Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко впевнений: для того щоб збільшити рівень життя українців, потрібні різкі зрушення в якості бізнес-клімату. “Це боротьба з корупцією, судова реформа, проведення реформ, пов’язаних з дерегуляцією, це введення ліберальної системи оподаткування. Все те, що могло б вплинути на бізнес-клімат. Тоді у нас була б можливість протягом найближчого десятиліття наздогнати частину країн Східної Європи”, – говорить експерт.
“Все, що потрібно, – лібералізація економічного середовища, максимальне сприяння ринковим механізмам, відмова від політичних рішень. Вже не раз нас намагалися заганяти в рамки, все це закінчувалося нічим. Уряду потрібно створювати сприятливе для бізнесу середовище. Поки найбільше розчарування – це те, що можливості для плідної праці створюються вельми і вельми низькими темпами. Прийдуть інвестиції, будуть робочі місця, будуть і зарплати”, – упевнений директор економічних програм Центру Разумкова.
Як пояснює міністр соціальної політики Андрій Рева, в Україні найближчим часом можуть в 1,5 раза підвищити мінімальну зарплату. Разом із цим від розміру соціальних стандартів більше не буде залежати тарифна сітка зарплат у бюджетників. “Ми відпрацьовуємо сценарій збільшення мінімальної зарплати в півтора раза. Але для цього потрібно відмовитися від деяких міфів, які існують, з якими наша країна живе вже 25 років”, – заявив чиновник.
Крім того, в уряді планують всіх працевлаштованих українців зобов’язати платити ЄСВ (зараз його з 16 мільйонів працівників платять лише 10 мільйонів) і визначити мінімальну суму податку, яка буде вище, ніж 22% від мінімальної зарплати. В результаті приховувати свій дохід українцям буде невигідно.
До слова, податки, які платять бізнесмени, йдуть на зарплати бюджетникам, пенсії, соціальну сферу.
“Є величезний резерв – “тіньова” економіка. Там знаходиться 40% економіки України. А три відсотки зростання ми прогнозуємо тільки для сектора, який платить податки. Уявіть собі, що ми детенізуємо економіку хоча б на 10%, то зростання буде не на 3%, а на 13%. У короткостроковій перспективі наші можливості знаходяться там – в детінізації економіки”, – упевнений міністр соціальної політики Андрій Рева.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас