Корупція в Харкові: скільки чиновники вимагають за вирішення питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупція в Харкові: скільки чиновники вимагають за вирішення питання

Кримінал
506
Не минає і дня без повідомлень про викриття чергової корупційної схеми. Так, днями під час отримання 7 000 грн затримали завідувача кафедри Академії фізкультури і спорту. 43-річний педагог обіцяв успішну здачу сесії за щедру винагороду, але тепер йому загрожує до 10 років в’язниці. Правоохоронці хапають за руку не тільки рядових співробітників, але і чиновників при посадах. Наприклад, з початку року на хабарництві попалися начальник комунального підприємства, заввідділення в лікарні та навіть начальник управління однієї з податкових. “Сегодня” з’ясувала, за скільки можновладці пропонують харків’янам вирішити будь-яке питання: від підключення світла повз лічильник до зняття звинувачень у крадіжці й підробці документів (див. інфографіку).
СТАВКИ. Розмір винагороди, як правило, залежить від питання і рангу того, хто його вирішує. Наприклад, успішно закрити сесію без зубріння декан одного з вишів пропонував студенту за 4 500 грн, а ось держвиконавець оцінив свої послуги в 10 000 грн, за які обіцяв виключити з бази розшуку арештоване авто. Закрити кримінальне провадження коштує дорожче. Так, за інформацією начальника відділу прокуратури Івана Тарасова, навесні 30-річний слідчий вимагав у харків’янина 26 000 грн, щоб зам’яти випадок із крадіжкою. Цікаво, що в минулому році прокуратура направила до суду два обвинувальних акта за двома схожими справами, також пов’язаними з “перевертнями в погонах”. Тоді перший заступник начальника Вовчанського РВ отримав хабар у розмірі 60 000 грн за закриття кримінального провадження щодо приймальника металобрухту. А ось в. о. начальника Фрунзенського райвідділу міліції аналогічну послугу оцінив у $600 (близько 15 000 грн).
У лідерах, як і в минулому році, – податківці. В середині травня правоохоронці спіймали на гарячому начальника управління однієї з податкових Харкова. Як повідомили в прокуратурі, чиновниця вимагала у підприємця 71 000 грн за вирішення питання щодо відшкодування ПДВ з держбюджету. А в 2015-му в підсумковій трійці лідерів року серед хабарників виявилися два чиновника фіскальної служби. Тоді, правда, “риба” була більшою і у валюті – один з керівників відомства, спільно з підлеглим, старшим інспектором, отримав $10 000 від бізнесмена за зменшення штрафних санкцій для фірми.
Зате, порівняно з торішньою статистикою, не так активно поки процвітає хабарництво у земельній сфері. На початку березня по-дорослому відзначився 24-річний співробітник одного з райуправлінь юстиції, якого заскочили на гарячому під час отримання 16 200 грн. Як розповів керівник Харківської місцевої прокуратури № 2 Євген Жицький, за ці гроші чиновник готовий був відновити для підприємця документи про право власності на 55 гектарів земельної ділянки. Але, судячи з даних 2015-го, набагато вимогливіше до своїх “клієнтів” ставилися представники місцевої влади. Торік прокуратура взялася за звинувачення колишнього хорошевського сільського голови, який отримав 60 000 грн за те, що виніс на розгляд депутатів питання про затвердження детального плану стосовно відведення земельних ділянок. Ще в двох випадках затримали дворічанського сільського голову і мера Люботина. Перший обіцяв вирішити земельне питання за 14 000 грн, а другий – за 32 000 і ще $600 згори.
Загалом же, із січня до травня цього року в прокуратурі нарахували 76 кримінальних правопорушень, пов’язаних з прийняттям неправомірної вигоди. При цьому про підозру у вчиненні злочину повідомили 25-ти хабарникам. В обласній прокуратурі кажуть, що на лаві підсудних незабаром можуть опинитися держслужбовці, депутати місцевих рад і чиновники різних рівнів, службовці Нацполіції, органів прокуратури, податківці, військові, прикордонники, митники і співробітники ДСНС. Що ж стосується реальних покарань, то в цьому році звинувачення домоглося вироків для шести чоловік. Двоє з них виявилися за ґратами, інші ж відбулися або випробувальним терміном, або штрафами і позбавленням права обіймати певні посади.
У минулому ж році, за інформацією облпрокуратури, правоохоронці направили до суду 97 обвинувальних актів щодо 104 хабарників, які вчинили 130 корупційних злочинів. Разом з тим за весь минулий рік суди першої інстанції винесли 47 вироків, правда, з 53-х підсудних лише п’ятеро отримали реальний тюремний термін.
ТЕНДЕНЦІЯ. Антикорупціонери називають таку статистику плачевною і відзначають, що навіть у постреволюційний період вона не змінюється на краще. За словами співкоординатора Харківського антикорупційного центру Євгена Лісічкіна, з-поміж позитивних зрушень можна відзначити, що за останні роки правоохоронці активніше фіксують випадки корупції в кабінетах, мовляв, на хабарах попадаються навіть високі чини міських департаментів і комунальних підприємств, що раніше було рідкістю.
“Але при цьому ще жодної із цих справ не довели до вироку, ні обвинувального, ні виправдувального, – каже Лісічкін. – Ми не бачимо динаміки зниження корупційних проявів. А щоб вона була, треба активніше доводити справи до суду, треба більше реальних тюремних вироків”. За його словами, допомогти справі могли б вироки стосовно чиновників на загальнонаціональному рівні, мовляв, тоді б боротьба з корупцією пішла б набагато впевненіше і на місцях.
Корупція в Харкові: скільки чиновники вимагають за вирішення питання
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас