ProZorro навпаки: як продати активи банків-банкрутів подорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ProZorro навпаки: як продати активи банків-банкрутів подорожче

Казна та Політика
248
24 червня був підписаний меморандум про співпрацю Фонду гарантування вкладів, Мінекономрозвитку, НБУ і Transparensy International Ukraine. Відомства заявили про початок створення системи електронних аукціонів для продажу майна ліквідованих банків на основі технологій ProZorro.
Якщо мета ProZorro – якомога дешевше і ефективніше закупити товари й послуги, то мета нової системи – якомога дорожче і прозоріше продати.
Голова ФГВФО Костянтин Ворушилін раніше заявляв, що загалом у 2016 році фонд планує отримати від неплатоспроможних банків близько 7,5 млрд грн, в основному, за рахунок реалізації їхніх активів.
Як реалізуються активи
Усього на балансі ФГВФО перебуває активів на суму близько 440 млрд грн. Активи збанкрутілих банків включають транспорт, нерухомість, майно банків, кредити, надані фізичним і юридичним особам.
Зараз фонд реалізує проблемні активи через окремий портал. Будь-хто може обрати вподобаний лот, залишити заявку, після чого з ним зв’язуються представники фонду і оголошують про дату і місце аукціону.
За правилами аукціон проходить за участі не менше двох учасників.
Всі торги відбуваються переважно за допомогою електронних аукціонів через розрізнені сайти-майданчики. Зазвичай на сайті фонду раз на тиждень з’являється інформація про всі активи, реалізовані за минулий тиждень. Так, з 13 до 17 червня було реалізовано майна на суму 42,2 млн грн.
Усього, за словами Ворушиліна, за перші п’ять місяців 2016 року було продано активів на 1 млрд грн. Фонд у 2016 році хоче отримати від неплатоспроможних банків 7,5 млрд грн, в основному, за рахунок продажу активів.
Проте, у наявної системи реалізації активів є значний недолік – відсутність повної прозорості.
“Якщо в системі є лише одна точка доступу, існує великий ризик і недовіра, що цією точкою доступу будуть маніпулювати. Умовно кажучи, якщо є один сайт, на якому все показують, будуть говорити: “О, так у вас є можливість “найсмачніше” не виставляти і не показувати”, – говорить заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.
При цьому самі учасники не зовсім задоволені порядком доступу до майданчиків. “Іноді покупці скаржаться на труднощі, що виникають в процесі реєстрації для участі в аукціоні або в ході торгів”, – відзначає директор департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО Юлія Берещенко.
До того ж, незважаючи на звіти фонду, перевірити, чи відповідають вони дійсності, і наскільки чесно пройшов аукціон, також неможливо.
У цьому плані електронна система держзакупівель ProZorro, яка вже допомогла заощадити 2 млрд грн і на базі якої створюватимуть систему електронних аукціонів для продажу майна банків, має велику перевагу.
ProZorro 2.0
“Неформально ми називаємо цю систему “ProZorro навиворіт” – “Назорро”. Якщо там йдуть електронні аукціони на зниження ціни, то тут – на підвищення, за принципом необхідності продати активи проблемних банків якомога дорожче і повернути частину вкладів вкладникам”, – говорить Андрій Марусов, голова організації Transparensy International Ukraine, яка управляє ProZorro.
Нова система буде окремим продуктом, а не доповненням до ProZorro.
“Це абсолютно новий продукт з окремим брендом. Що буде спільне? Над ним працює наша команда з тими ж принципами. Крім того, ми будемо використовувати архітектуру ProZorro, тому що ця архітектура добре підходить для вирішення завдань продажу активів”, – додав Нефьодов.
Як зазначається, це буде система з IT-архітектурою розподілених аукціонів з відсутністю можливостей для зовнішнього впливу на центральну базу даних.
Як і в ProZorro, до центральної бази даних будуть підключатися різні майданчики-біржі за попередньою акредитацією. Далі організатор приймає рішення про продаж, подає заявку на біржу. Роботу з клієнтами забезпечують біржі, клієнт може вибрати будь-якого організатора торгів.
Під час аукціонів відбувається обмін інформацією з базою даних. Таким чином, стежити за перебігом торгів на різних біржах можна буде на одному сайті.
“Нова система вигідна і для бірж: створюються єдині правила. До системи зможе підключитися будь-яка біржа. Комісію отримає та, через яку до торгів підключився переможець аукціону. Кожна біржа буде зацікавлена ​​знайти покупця і отримати свої комісійні”, – додає Берещенко.
У фонді очікують, що система підвищить конкуренцію серед майданчиків і збільшить кількість інвесторів, а значить – і надходження від продажу. У Transparensy International відзначають, що не бачать в системі великих корупційних ризиків.
“Ми розуміємо, що в тендерах корупційні схеми часом закладаються ще на етапі планування. Предмет закупівлі виписується так, що запропонувати товар може лише одна фірма. Очевидно, що такі ж ризики виникатимуть і з продажем проблемних активів. Нова система не буде антикорупційною панацеєю, як і сама по собі система ProZorro”, – зазначає Марусов.
Явний плюс ProZorro – відкритий модуль аналітики, що дозволяє будь-кому моніторити ефективність закупівель, перевіряти інформацію про постачальників і закупівельників, відстежувати потенційні корупційні ризики, завдяки чому деякі корупційні схеми вдається припиняти.
“Сподіваємося, нам вдасться домовитися про використання тих же інструментів і створити той же механізм, який дозволить кожному в простому і зрозумілому вигляді стежити за статистикою і за всім, що там відбувається”, – говорить Нефьодов.
Зараз команда ProZorro і фонд готують нормативну базу для таких аукціонів. “Розраховуємо, що в липні або на початку серпня проведемо тендерну угоду і спробуємо продати якийсь стілець через цю систему”, – додає він.
Очікується, що в режимі пілота новий проект пропрацює до осені 2016 року, а в робочий режим запуститься в кінці 2016 року – на початку 2017 року.
Система багатоцільового призначення
“Стратегічно ми хочемо залучити до цієї системи й інші органи влади. У нас була зустріч із заступником голови ФДМ Андрієм Гайдуцьким. Він висловив бажання пустити малу приватизацію через нову систему”, – говорить Марусов. За його словами, система придатна і для аукціонів на право оренди державних земель.
“Це буде революція з точки зору відкритості інформації. Все буде в одному місці. Будь-який журналіст чи бізнесмен зможе зайти через одну точку входу і отримати всю необхідну інформацію”, – запевняє Марусов.
Система універсальна, підтверджує Нефьодов. “ФГВФО поставив колосальне завдання, це проект розміром з ProZorro. Якщо інструмент виявиться ефективним, то його можна буде застосовувати і для багатьох інших цілей”, – говорить він.
До слова, команда з “Фонду інновацій та розвитку” на чолі з Георгієм Вашадзе, соратником Михайла Саакашвілі, закінчує роботу над чимось подібним.
Створена ними система eAuction 3.0 – майданчик для проведення електронних аукціонів на базі “блокчейн”, децентралізованої системи зберігання баз даних, у якій відсутній сервер-монополіст, – також пропонує всі види державних і фінансових послуг, які використовують принцип аукціону.
“Це оренда прав майна, приватизація і продаж, майно і земля окремо, оренда рекламних місць, ліцензії, які видаються на аукціонах, держрезерви. Надалі – фінансовий сектор: конфісковане і заставне майно”, – заявляв менеджер проекту електронних аукціонів Лаша Антадзе.
“Перші торги відбудуться 7 липня в Одесі. Ми продамо через аукціон вхідний квиток на велику IT-конференцію. Його початкова ціна – 10 дол. Учасники торгів будуть її піднімати. Виручені кошти підуть на розвиток е-Аuction 3.0. Це буде перший в світі blockchain-аукціон”, – заявив Антадзе.
Федір Попадюк
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас