Обсяг світового ринку зброї в 2015 році виріс до $ 65 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг світового ринку зброї в 2015 році виріс до $ 65 мільярдів

Світ
190
Обсяг світового ринку зброї в 2015 році виріс до $ 65 млрд, що більш ніж на 10% перевищило значення 2014 року.
Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на звіт IHS Global Defence Trade Report.
За оцінкою компанії Englewood, це найбільший щорічний ріст на глобальному ринку озброєнь за останні десять років. Він стався після різкого збільшення закупівель з боку Саудівської Аравії.
Обсяг імпорту зброї в Ер-Ріяд в 2015 році підскочив на 50%, до $ 9,3 млрд, королівство зайняло перше місце в світі за обсягом імпорту озброєнь.
Крім того попит на зброю виріс і в більшості країн Близького Сходу і Південно-східної Азії.
До збільшення імпорту озброєнь до Саудівської Аравії привела операція очолюваної нею коаліції в Ємені і протистояння королівства його регіональному супернику Ірану.
У минулому році Ер-Ріяд здійснив закупівлю винищувачів F-15, вертольотів Apache, а також високоточної зброї, безпілотних літальних апаратів і обладнання для спостереження, випливає зі звіту IHS Global Defence Trade Report. На другий і третій сходинці – Індія і Австралія.
Єгипет зайняв четверте місце в світі за обсягом імпорту зброї, витративши на закупівлю озброєння майже $ 2,3 млрд в 2015 році, говориться в доповіді. До 2013 року країна витрачала на закупівлі зброї близько $ 1 млрд на рік. Згідно з прогнозом IHS, в найближчі три роки в зв’язку з нестабільністю нафтових котирувань, країнам-експортерам нафти доведеться скоротити закупівлі озброєння.
«Країни будуть менше витрачати на зброю і більше на операції, намагаючись впливати на події в регіоні», – йдеться в доповіді.
Автори звіту також прогнозують збільшення Росією, яка зараз є експортером зброї № 2 в світі після США, торгівлі з Іраном. Тегеран після ослаблення західних санкцій взявся за оновлення своїх ВПС. Це «велике» починання, яке може коштувати від $ 40 млрд до $ 60 млрд, говориться в доповіді IHS. Найбільшим експортером озброєнь за підсумками 2015 рік залишається США, поставивши зброї і обладнання майже на $ 23 млрд, з яких товари на $ 8,8 млрд було направлено на Близький Схід. Продажі американських озброєнь зросли за рахунок продажів літаків і пов’язаних з ними систем.
«В майбутньому, загальний обсяг може перевищити $ 30 млрд, тому що поставки [винищувачів] F-35 починають збільшуватися», – йдеться в звіті.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас