Українські оператори можуть знизити вартість дзвінків на мережі один одного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські оператори можуть знизити вартість дзвінків на мережі один одного

Особисті фінанси
1410
НКРЗ на вчорашньому засіданні затвердила порядок встановлення розрахункових такс (інтерконект) за пропуск трафіку на телеком-мережі з істотною ринковою перевагою.
Цей документ комісія направила на затвердження в Міністерство юстиції. Після цього відомство отримає підставу для того, щоб зобов’язувати учасників ринку зменшувати міжоператорські розцінки.
Голова НКРЗ Олександр Животовський зазначив, що комісія «не має бажання регулювати роздріб» і оператори можуть встановлювати будь-які ціни на голосові дзвінки на «чужі» мережі. Але якщо хтось буде використовувати неринкові і необгрунтовані тарифи, то перевірка може виявити обмеження прав споживачів і аномальні прибутки. Тоді в дію може вступити Антимонопольний комітет. НКРЗ вже знизила з 36 коп. до 23 коп. вартість хвилини, яку оператори платили за доступ на мережі один одного. Регулятор раніше натякав, що буде і далі знижувати інтерконект до 15-18 коп. / Хв.
«Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, 7 червня 2016 року затвердила Порядок встановлення розмірів розрахункових такс за послуги пропуску трафіка до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою (далі – Порядок). Документ розроблений відповідно до п.3 частини другої статті 66 та з урахуванням вимог п.2 частини першої статті 57 Закону України «Про телекомунікації». Введення єдиного механізму розрахунку собівартості пропуску трафіку сприятиме реалізації регуляторної політики, спрямованої на посилення конкурентної складової на ринку телекомунікаційних послуг шляхом зниження міжмережевих бар’єрів », – відзначили в НКРЗ.
Зниження ставок інтерконекту стимулює конкуренцію, переконаний Животовський. За його словами, це дозволить зменшити відтік коштів від маленьких операторів до великих – за рахунок розміру абонентської бази великих компаній. Відповідно, маленькі компанії зможуть більше інвестувати в розвиток.
Представник одного зі стільникових операторів зазначив, що схвалений телеком-регулятором порядок стане основою для подальшого обгрунтованого зниження ставок при взаєморозрахунках. За його словами, раніше деякі оператори надавали різні розміри собівартості дзвінка в своїх мережах – у кого-то 5 коп. / хв, а в іншій – 40 коп. / хв. Після вступу в дію прийнятого НКРЗІ документа всі учасники ринку надаватимуть комісії розрахунки за чітким і зрозумілим зразком.
Зараз більше 90% голосового стільникового трафіку замикається усередині мереж – за рахунок умовно-безкоштовних дзвінків усередині «рідної» мережі і завищених тарифів для дзвінків на номери інших операторів. Наприклад, в передплачених тарифах Київстару і МТС вартість хвилини дзвінка на стаціонарні українські номери становить 1,5 грн. Оскільки НКРЗ не має повноважень регулювати роздрібні тарифи, то єдиним засобом впливу на операторів у неї залишається регулювання міжоператорських розрахункових розцінок.
Животовський виділив два підходи в регулюванні інтерконекту: а) собівартість – тарифи повинні бути близькі до собівартості; б) відсутність дискримінації. «Для цих принципів є одна причина – ми, споживачі, маємо право спілкуватися з ким завгодно», – підкреслив керівник телеком-регулятора. Він переконаний, що ставка інтерконекту має бути близькою до собівартості.
Опитані спостерігачі очікують, що після того, як згаданий порядок вступить в дію, регулятор зможе ввести для всіх операторів єдині правила гри. Голова комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко вважає, що оператори зможуть цивілізовано взаємодіяти і отримають «рівні умови» на ринку. Голова ради Української асоціації операторів зв’язку Телас Леонід Ошеров назвав рішення НКРЗ очікуваним. Він висловив переконання, що чим нижче будуть ставки інтерконекту, тим менші будуть тарифи для споживачів.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас