Прощай, кеш: топ-10 безготівкових країн світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощай, кеш: топ-10 безготівкових країн світу

Фінтех і Картки
5057
Скільки б експерти ні прогнозували швидку смерть готівки, ми продовжуємо щодня користуватися банкнотами і монетами.
В даний час більше 80% всіх споживчих платежів в світі відбуваються в готівковій формі. Проте, частка безготівкових розрахунків постійно зростає, особливо в деяких країнах. Ми підібрали 10 країн з найбільш високою часткою безготівкових платежів і проаналізували, за рахунок чого склалася така ситуація.
Для аналізу використовувалися дослідження MasterCard Advisors і Wirecard, опубліковані в минулому році.
10. Німеччина
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 33%
- Кількість дебетових карток на одного жителя: 1,25, кредитних – 0,06
Німецька практичність і бажання отримувати максимум зручності привели до того, що велика частка розрахунків у країні відбуваються в безготівковій формі. При цьому в останні роки німці все частіше вважають за краще використовувати для оплати кредитні картки (звіт ECC Payment Study за 2015 рік). Постійно зростає і кількість онлайн-покупців, серед яких найбільш бажаний способами розрахунків є оплата по виставленому рахунку, PayPal, кредитні картки і прямий дебет. Стрімко набирає популярність і локальний платіжний метод SOFORT Überweisung, аналог банківського переказу.
Сприяє розвитку безготівкового суспільства також популярність безготівкових платежів на багатьох фестивалях, які проводяться в Німеччині. Наприклад, відвідувачам відомого Октоберфесту в Мюнхені можна не піклуватися про те, що після кількох келихів смачного пива хтось із них не зможе відрахувати необхідну суму готівкою. Всі торговці і учасники приймають до оплати банківські картки. Розплатитися можна також за допомогою свого смартфона, якщо він підтримує безконтактні платежі.
9. Австралія
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 35%
- Кількість дебетових карток на одного жителя: 1,75, кредитних – 1.
В кінці минулого року банк Westpac опублікував звіт, в якому повідомив, що більше половини (53%) розрахунків в Австралії в даний час проходять в безготівковій формі. Згідно з прогнозами аналітиків, країна може стати повністю безготівковою до 2022 року.
Уряд Австралії, в свою чергу, також всіляко сприяє розвитку безготівкової оплати. Приміром, зараз готується система по забезпеченню переходу до безготівкової економіці, яка дозволить уряду контролювати, на що і в якій кількості були витрачені гроші користувачами. Чи допоможе це країні позбутися готівки?
8. США
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 45%
- Кількість дебетових карток на одного жителя: 0,94, кредитних – 2,9
Американські користувачі стали першими, хто отримав можливість розплачуватися кредитними картками в середині минулого століття. І всі наступні десятиліття вони залишалися одними з найактивніших користувачів цього платіжного інструменту в світі. А завдяки появі та розвитку в США сервісів мобільних платежів жителі і зовсім забули про те, як витрачати час на рахування банкнот і монет. Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay, власне платіжне рішення від Starbucks – всі ці сервіси користуються популярністю у американців. Відповідно до недавнього дослідження, більше половини дорослого населення США використовує свої смартфони та планшети для доступу до фінансових сервісів.
7. Великобританія
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 52%
-Кількість Дебетових карток на одного жителя: 1,48, кредитних – 0,88
У 2014 році безготівкові розрахунки вперше перевищили готівку в Великобританії. Зараз середній британець витрачає тільки 17 фунтів стерлінгів готівкою, а один з чотирьох готовий відмовитися від послуг компанії, якщо вона не приймає до оплати картки. У 2014 році автобуси в Лондоні перейшли на безготівковий розрахунок, як і метро. Згідно з опитуванням, проведеним медіа агентством Starcom на початку 2016 року, майже три чверті британських споживачів (73%) не планують використовувати готівку вже через 5 років на тлі зростання безконтактних і мобільних платежів. А третина і зовсім впевнені, що готівкові повністю зникнуть через 15 років.
6. Бельгія
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 56%
- Відсоток бельгійців, що мають дебетову карту: більше 80%
У 2014 році уряд Бельгії встановив нові обмеження на готівкові розрахунки: готівку більше не можна використовувати для покупки нерухомості, а всі інші платежі кешем обмежені сумою в 3000 євро. Крім того, однією з об’єктивних причин є те, що більшість жителів країни живе в містах, а значить має вільний доступ до платіжних сервісів.
5. Канада
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 57%
- Відсоток жителів, що мають дебетову карту: 88%
Канада може вже через кілька років стати безготівковою країною завдяки високому рівню фінансової доступності (96% канадців у віці 15 років і старше мають рахунок у банку), а також технічним знанням користувачів. У 2007 році уряд Канади заблокував можливість сплати податків готівкою в державних центрах обслуговування. У 2010 році аналогічне нововведення було прийнято щодо паспортного сервісу країни. У 2011 році 56% опитаних канадців заявили, що хотіли б жити в контрольованому банками безготівковому суспільстві. Так що через рік після цього Королівський монетний двір Канади представив нову форму електронних грошей під назвою MintChip. У 2014 році від цього проекту все ж відмовилися, але ідея переходу до безготівкового суспільству в найближчі роки як і раніше актуальна.
4. Швеція
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 59%
Саме Швеція першою приходить в голову, коли ми говоримо про безготівкове суспільство. У 2014 році чотири з п’яти покупок в країні оплачувалися електронним шляхом або за допомогою картки. У минулому році уряд заявив, що в обігу перебуває лише 80 млрд шведських крон, хоча всього шість років тому їх було 106 млрд. З ростом популярності платіжних цифрових технологій на зразок Swish трансформується і банківська галузь країни. В даний час багато банків просто не працюють з готівкою. Однак серед шведів є люди, які вимагають зупинити перехід до безготівкового суспільства, аргументуючи це в першу чергу обмеженням свободи.
3. Франція
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 59%
- Відсоток французів, що мають дебетову карту: 69%
Франція входить до трійки найбільш безготівкових країн завдяки традиційно великому числу банківських клієнтів (97% дорослого населення країни). Сприяє цьому також урядова програма, спрямована на підвищення ефективності платіжних систем і фінансовий облік платежів. А після атак на Charlie Hebdo в на початку 2015 року французький уряд активізував війну з готівкою. З вересня 2015 року мешканцям забороняється здійснювати покупки, що перевищують 1000 євро, готівкою.
2. Нідерланди
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 60%
У 2013 році мери міст Альмера, Роттердам і Маастрихт стали учасниками рекламної кампанії, націленої на заохочення відмови населення від готівки. Вони провели тиждень без готівки, покладаючись тільки на дебетові карти. Кампанія є частиною довгострокової тенденції відходу від кеша в сторону карткових і цифрових розрахунків в супермаркетах та інших підприємствах по всій країні.
1. Сінгапур
- Частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі споживчих платежів: 61%
- Кількість кредитних карт на одного жителя: 3,9
Сінгапур є єдиною азіатською країною в рейтингу, зате він займає почесне перше місце. Безготівкова економіка в країні починається з особистого транспорту – всі парковки і платні дороги оплачуються електронним способом. Аналогічна ситуація і з громадським транспортом. Автобуси, поїзди, таксі обладнані зчитувачами безконтактних карт, що спрощує повсякденне життя громадян. Завдяки активним маркетингових стратегіях місцевих банків, на початок 2015 року 38% жителів Сінгапуру володіли і активно користувалися кредитними картами. Згідно зі звітом MasterCard, 69% споживчих розрахунків в Сінгапурі відбуваються за допомогою електронних платежів, що робить країну однією з трьох безготівкових країн в регіоні (разом з Японією і Південною Кореєю) і світі.
А що в Україні?
Згідно зі статистикою компанії MasterCard, Україна вийшла на третє місце в Європі по зростанню кількості транзакцій по пластикових картках. У свою чергу, уряд і регулятор також взяли курс на cashless-економіку і представили стратегію щодо зменшення готівкових розрахунків в країні до 2021 року. Майбутня концепція буде базуватися на чотирьох основних напрямках роботи: зниження попиту на готівку, розвитку безготівкових платежів, розвитку інфраструктури та зміні звичок людей як елементу фінансової обізнаності.
Як бачимо, лідери за обсягом безготівкових розрахунків також є країнами з найбільш високим рівнем соціального і економічного розвитку. Не дивно, адже традиційно в країнах, схильних до економічних та суспільних потрясінь, частка готівки в обороті висока. Але, незважаючи на оптимістичні прогнози, люди не готові зовсім відмовитися від готівки, враховуючи їх зручність, анонімність і свободу, яку вони дають. Тому чи стане якась із вище названих країн першим в світі безготівковим суспільством – під питанням. І відповіді на це питання може не бути ще довго.
Ніна Крузова
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції за кредитними картками. Щоб допомогти вам обрати кредитну картку для мандрів у нас на сайті працює спеціальний сервіс. Завдяки йому можна швидко і комфортно обрати необхідну саме вам картку:

Помічник з карток 💁

За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас