Нацбанк підозрюється в рекордних розтратах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк підозрюється в рекордних розтратах

Кримінал
1039
Національне антикорупційне бюро підозрює Нацбанк у навмисній розтраті рефінансування на 12 млрд грн, яке в 2014-2015 роках було видано шести банкам, в тому числі, і Дельта Банку. НБУ, що очолюється Валерією Гонтаревою, вже готує детективам всі запитувані дані, а екс-глава НБУ Степан Кубів заявив, що готовий «відповідати за законом».
Підозріле кредитування
Правоохоронці шукають винних у розтраті коштів збанкрутілими банками. Національне антикорупційне бюро (НАБУ) підозрює топ-менеджерів Нацбанку в зловживанні своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб з метою розтрати в 2014-2015 роках 12 млрд грн рефінансування. Про це йдеться в ряді визначень Солом’янського районного суду Києва.
З них випливає, що кримінальне провадження НАБУ початок 27 квітня поточного року за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу. Слідчі НАБУ вважають, що керівництво НБУ вступило в попередню змову зі службовими особами банків, які отримували рефінансування. Це Південкомбанк, банк «Київська Русь», Міський комерційний банк, АвтоКразбанк, Терра Банк, Дельта Банк.
При цьому в НАБУ побоювалися «реальної загрози зміни або знищення речей чи документів». Тому 16 травня суд дозволив детективам НАБУ тимчасовий доступ – протягом місяця – до документів банків, які знаходяться в приміщенні Нацбанку на вул. Інститутська, 9. Детективам дозволили зробити копії документів. При цьому у зв’язку з браком доказів НАБУ було відмовлено в доступі до матеріалів по рефінансуванню банків «Хрещатик» і «Фінанси і Кредит».
У Нацбанку обіцяють надати в НАБУ всю необхідну інформацію про кредитування банків. «Нацбанк відкритий для співпраці з правоохоронними органами. Зараз ми отримали шість постанов суду на отримання документів та готуємо їх передачу в Національне антикорупційне бюро. Всі необхідні документи будуть надані в установленому законодавством порядку», – повідомили в прес-службі.
Неплатоспроможне виведення
Це далеко не перша підозра правоохоронців в сумнівності видачі рефінансування. Генеральна прокуратура вже більше року розслідує причетність посадових осіб Нацбанку до розкрадання коштів з найбільших банків-банкрутів. У 2014-2015 роках НБУ видав позики Дельта Банку, ВіЕйБі Банку і банку «Надра» на загальну суму близько 19 млрд грн. Надалі ці установи збанкрутували: правоохоронці з’ясовують, куди зникло рефінансування.
Найбільші претензії до Дельта Банку. Ще влітку 2015 року правоохоронці почали шукати виведені з нього кошти. Печерський районний суд Києва 1 липня по запиту Генпрокуратури дозволив Держфінінспекції провести позапланову ревізію діяльності банку і зустрічні перевірки 16 клієнтів. Мета – визначити, куди банк витратив отримане в 2014-му рефінансування НБУ на 10 млрд грн. МВС виявляло факти розкрадання грошей Нацбанку з Дельта Банку, а президент Петро Порошенко доручав ГПУ зайнятися Дельтою. Одним з підозрюваних став екс-перший заступник ради директорів Дельта Банку Віталій Масюра.
C 24 лютого по 19 червня 2014 року головою Нацбанку був Степан Кубів, нинішній перший віце-прем’єр. Після нього НБУ очолила Валерія Гонтарєва. При цьому велика частина рефінансування під час останньої кризи була видана саме при Степані Кубові. Його реакція на новину про кримінальне розслідування НАБУ була емоційною – він зробив акцент на колективному прийнятті рішень про рефінансування. «Жодного рефінансування, коли хоча б одна людина була проти або утрималася, не було. Якщо виникали питання, правління сиділо разом і з’ясовувало проблему. Потім брали або не приймали рішення. В основному ми не приймали, тому що бажаючих (отримати рефінансування. – Ред.) було багато», – заявив Степан Кубів.
Причина масового рефінансування, за словами пана Кубіва, полягала у відтоку 150 млрд грн депозитів з банківської системи в період, коли він керував НБУ. «Стояло питання, що банківська система після великого відтоку, вона просто почала розвалюватися, міжнародна довіра, ліміти закривалися. Потрібно було робити швидкі дії. Ми зберегли банківську систему і за кожен крок, який я робив в НБУ, я відповідаю за законом», – зазначив він.
Єдиним чиновником НБУ, який постраждав за рефінансування, виявився вже колишній заступник голови НБУ Борис Приходько. Правда, це сталося ще до того, як Степан Кубів прийшов в НБУ. В історії Бориса Приходько йшлося про рефінансування Брокбізнесбанку на 2 млрд грн.
Методи повернення
Гарантією правомірного використання грошей регулятора повинен стати жорсткий контроль за використанням коштів рефінансування. «Не можна, щоб ці гроші йшли на видачу незворотних кредитів. Треба, щоб був механізм контролю за ними», – вважає член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник.
І хоча Нацбанк зараз банки не рефінансують (вони, навпаки, погашають взяті раніше кредити), він змінив механізм видачі рефінансування стосовно не тільки майбутніх, а й вже виданих кредитів. За раніше виданими кредитами чинним банкам були переглянуті всі застави. За банкам-банкрутам НБУ проводить реалізацію застав через СЕТАМ. За січень-квітень 2016 го неплатоспроможні банки повернули НБУ 2,3 млрд грн. «Сподіваюся, що за перше півріччя сума погашення складе 4,5-5 млрд грн. Якщо врахувати, що в цьому році Національний банк очікує повернення цієї заборгованості в розмірі 12,8 млрд грн, то сьогодні можна говорити, що ми рухаємося за графіком», – говорить директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.
Паралельно Нацбанк займається стягненням боргів з рефінансування в судовому порядку, в тому числі з власників банків. Вже було накладено арешт на майно власника Імексбанку Леоніда Климова на 310 млн грн і арешт на все рухоме і нерухоме майно власника ВіЕйБі Банку і банку «Фінансова ініціатива» Олега Бахматюка. Через кілька тижнів суд зняв арешт з майна Бахматюка, оскільки нібито воно йому не належить.
Губарь Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас