За останні 15 років план надходжень від приватизації перевиконувався лише двічі (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останні 15 років план надходжень від приватизації перевиконувався лише двічі (інфографіка)

Казна та Політика
168
Cьогодні в Україні налічується 3500 державних підприємств, із яких 1700 не підлягають приватизації. Уряд Володимира Гройсмана від самого початку своєї діяльності заявив про намір здійснити приватизацію низки об’єктів, які уже тривалий час «припадають пилом».
В уряді вважають, що «приватизація держпідприємств дозволить залучити капітал приватних інвесторів у розвиток, модернізацію та технічне переоснащення приватизованих підприємств, створити додаткові робочі місця та забезпечити соціальні гарантії працівникам».
Проте, як свідчить практика останніх років, надходження від приватизації державного майна так і не стали реальним джерелом надходжень до держбюджету. За останні 15 років план надходжень від приватизації перевиконувався лише двічі. У 2005 р. внаслідок приватизації «Криворіжсталі» та у 2011 р. «Укртелекому».
Часто причинами невиконання планів є неефективне планування об’єктів приватизації, відсутність зацікавленості інвесторів, несприятливі макроекономічні умови для продажу майна.
*за даними Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД)
Чи варто очікувати, що цього року, або наступного, вдасться виконати план приватизації? Як вважають у Інституті суспільно-економічних досліджень, перелік об’єктів державної власності, що підлягають приватизації, варто переглянути на предмет доцільності застосування концесійних механізмів. При цьому перелік об’єктів права держвласності, які можуть надаватися в концесію, варто було б максимально доповнити. Приватизація державних чи комунальних активів чи майна повинна мати на меті модернізацію підприємств та інфраструктури, а не фінансування поточного дефіциту бюджету.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас