У Києві гряде медична революція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві гряде медична революція

Казна та Політика
3961
У КМДА презентували нову Концепцію розвитку системи охорони здоров’я в Києві. Обіцяють розвивати страхову медицину, впроваджувати електронні технології і створити систему контролю за рівнем захворюваності.
Пацієнти скаржаться, що безкоштовна медична допомога насправді давно є платною, а походи в поліклініки та лікарні називають знущанням – там нескінченні черги. Медики, в свою чергу, не задоволені низькими зарплатами і відсутністю нормальних умов для роботи. Влада визнає, що система охорони здоров’я неефективна, і обіцяють її кардинально реформувати.
У новій Концепції визначили кілька основних напрямків, за якими буде змінюватися система охорони здоров’я. Серед них – модернізація системи управління (розширення автономії медустанов, підготовка нових кадрів, право пацієнта вільно вибирати лікаря і лікарню), розвиток страхової медицини. У переліку – розвиток електронної системи охорони здоров’я E-health (електронні картки пацієнтів, отримання рецептів і запис на прийом до лікарів онлайн), удосконалення механізмів фінансування установ охорони здоров’я, розвиток скринінгових програм (обстеження населення з метою раннього виявлення небезпечних захворювань), створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги та багато іншого.
Також пропонують продовжити реформу, розпочату ще в 2011-2014 роках, коли створювалися центри первинної медико-санітарної допомоги та консультаційно-діагностичні центри. “Впровадження Концепції дозволить забезпечити і кваліфіковану і доступну медичну допомогу для пацієнтів, і створити сприятливі умови для медпрацівників”, – говорить заступник голови КМДА Микола Поворозник.
Поки на суд громадськості представлений проект Концепції – документ обговорюватимуть протягом місяця, приймати зауваження і побажання. Потім Концепція буде затверджуватися на сесії Київради, після чого приступлять до її реалізації. Уже зараз зрозуміло, що виконати все намічене за рік навряд чи вдасться.
ПОТРІБНО ДООПРАЦЮВАТИ. Глава київської профспілки медиків Лариса Канаровська каже, що зараз експерти, головні лікарі готують свої пропозиції щодо вдосконалення документа. “Концепції потрібна серйозна доробка. Багато що із запропонованого вимагає значних капіталовкладень, тому потрібно спочатку чітко прописати фінансову складову, зробити все прорахунки і вже від цього відштовхуватися”, – вважає Канаровська.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас