Завершено наймасштабніше дослідження впливу ГМО на здоров'я людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завершено наймасштабніше дослідження впливу ГМО на здоров'я людини

Аграрний ринок
2652
У 2015 році генетично модифіковані культури склали 99% зібраного в США врожаю цукрових буряків, 94% соєвих бобів, 94% бавовни і 92% кормової кукурудзи.
В світі 12% всіх орних земель зайнято ГМ-культурами.
З 1970-х років вчені вивчають потенційні ризики, пов’язані з використанням ГМО.
І ось нарешті роботу закінчено: 17 травня 400-сторінковий звіт опубліковано у відкритому доступі.
За підсумками дослідження у сотнях наукових робіт не знайдено жодних ознак негативного впливу продуктів із ГМ-культур на здоров’я людини. Вживання продуктів із ГМ-культур ніяк не корелює із захворюваннями на рак, ожирінням, діабетом, хворобами ШКТ, захворюваннями нирок, аутизмом та алергіями. Не встановлено довготривалого підвищення захворюваності після масового поширення продуктів харчування з ГМ-культур в США і Канаді в 90-ті роки.
Більше того, виявлено певні свідчення позитивного впливу ГМО на здоров’я людей через скорочення кількості інсектицидних отруєнь та підвищення рівня вітамінів у населення країн, що розвиваються.
Крім впливу на здоров’я, були ретельно проаналізовані ще два важливі аспекти застосування ГМО-культур: це вплив на навколишнє середовище і значення для фермерських господарств.
«Використання стійких до комах і гербіцидів культур не зменшує загальну різноманітність флори і фауни, а стійкі до комах культури іноді збільшують її», — такий висновок дослідження в частині впливу ГМО на навколишнє середовище.
Одне з поширених побоювань щодо ГМО, що штучні гени проникнуть в дику природу, теж виявилося безпідставним. Хоча дослідження показало, що цей процес можливий, але не вдалося виявити ніяких несприятливих наслідків від перенесення генів.
Зрештою, вивчення врожайності та прибутковості фермерських господарств теж не виявило якихось тривожних тенденцій.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас