Uber в Києві через кілька тижнів: Що приготували столиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Uber в Києві через кілька тижнів: Що приготували столиці

Технології&Авто
3140
У Києві скоро з’явиться нова служба таксі Uber, розповіли в самій службі. Як з’ясувалося, розрахунок буде здійснюватися тільки по безналу, а в машинах може з’явитися система розпізнавання осіб для водіїв.
За словами менеджера проекту «Убер.Укр» Сергія, запуск відбудеться в кінці цього місяця або на початку наступного: «Залишилося буквально декілька тижнів. Про це свідчить і те, що офіційний сайт служби вже практично повністю локалізований, переведений на українську мову, вже готуються особисті кабінети для зареєстрованих партнерів ».
Як відомо, Uber – один з найскандальніших сервісів в світі, що став приводом для акцій таксистів по всьому світу. Причина – демпінг, який міг собі дозволити Uber через те, що його водії не платять податки.
Як розповів претендент на роботу в Uber, таксист однієї з відомих служб Михайло, в новій службі тариф вище, ніж в дешевих столичних службах: «Вони поки не назвали остаточний тариф, але, як я дізнався, він буде на рівні середнього київського – вище, ніж в службах, яких не дочекаєшся в дощ, але нижче, ніж в найдорожчих таксі, де машини преміум-класу. Мені незрозуміло, чому вони збираються переманювати водіїв, адже комісія у них 20-25%, в Києві – в середньому 10-12% ».
У проекті «Убер.Укр» запевнили, що на першому етапі комісія буде 10%. Крім того, за словами Михайла, в новій службі програмне забезпечення буде зручним як для пасажирів, так і для таксистів. «Викликати машину можна одним кліком в додатку. Прямо на карті можна побачити найближче до вас авто, причому буде видно навіть, в який бік воно рухається. Це особливо зручно для місць, де дуже далеко розвороти, як, наприклад, в районах швидкісного трамвая. Зараз в службах є схожі програми. Диспетчер бачить, де знаходиться найближчий автомобіль, але на якій стороні вулиці – немає. Тому, буває, добираєшся до клієнта довше », – пояснив Михайло.
Відзначимо, київські водії не прагнуть бути скандальним сервісом. І в першу чергу тому, що у 90% з них немає ліцензії на перевезення. «Щоб оформити ліцензію, потрібно зареєструватися як приватний підприємець і платити єдиний податок, але ніхто не хоче з цим возитися, – підтвердив нам Віктор Шубейко з Red Taxi. – У нашій службі ти віддаєш за договором свою машину в оренду, а компанія оформляє ліцензію на себе. У Uber, крім того, вимагають оформляти страховку від нещасного випадку для пасажира, з цим теж ніхто не хоче возитися. У Uber необхідні також обов’язковий техогляд і легальна установка газового обладнання на сертифікованих СТО, що дорого ».
За словами нашого співрозмовника, всі київські таксі їздять на газі, але встановлюють його на дешевих станціях. «Ну і в Uber розрахунок з клієнтами тільки по безналу, а мені потрібно заправляти машину і сім’ю годувати щодня. З цих причин, а я говорив з дуже багатьма колегами, ніхто туди і не піде », – додав Шубейко.
У профспілках таксистів, які протестували проти виходу на київський ринок Uber, перекриваючи Хрещатик, кажуть, що поки претензій до нової служби немає. «Їх можлива поява на ринку поки на нас ніяк не позначається», – запевнив голова Профспілки таксистів України Василь Попик.
Цікаво, що в Китаї Uber збирається впроваджувати систему розпізнавання осіб для водіїв, щоб протистояти шахрайству. При реєстрації в системі нові водії повинні будуть не тільки надати свою ID-карткку, але і відсканувати особу через веб-камеру.
Крім того, такі перевірки будуть використовуватися вибірково для додаткової ідентифікації водіїв, які перебувають онлайн. Якщо з перевіркою даних виникнуть проблеми, обліковий запис таксиста буде тимчасово відключено. В «Убер.Укр» сказали, що всі ноу-хау, що з’являються в одних країнах, з часом виникають і в інших. Але в Києві поки такої системи не буде.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас