Пенсійна революція: Особисті пенсійні рахунки і додатковий податок на бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна революція: Особисті пенсійні рахунки і додатковий податок на бізнес

Особисті фінанси
6881
В Україні вже в цьому році може розпочатися пенсійна реформа. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. “У пріоритеті – запуск пенсійної реформи, яка є критично важливою. І ми маємо намір здійснити це в поточному році”, – сказав чиновник.
Як уточнили в прес-службі Кабміну, йдеться про поданий днями в Раду законопроект уряду №4806, який передбачає введення накопичувальної системи загальнообов’язкового держпенсстрахування і єдиних принципів нарахування пенсій, починаючи з 1 липня 2017 р. Якщо закон приймуть, це, на думку експертів, означатиме пенсійну революцію, яка повинна була відбутися ще в 2003 р, але весь час відкладалася.
Як роз’яснив нам експерт громадської організації “Реанімаційний пакет реформ” з питань пенсійної реформи Валентин Мельничук, по-перше, введуть особисті накопичувальні рахунки для майбутніх пенсіонерів, яким на 1 липня 2017 року не виповнилося 35 років, це дозволить їм накопичити надбавку до пенсії. “Додатково до ЄСВ в 22% роботодавець платитиме в новий Накопичувальний Пенсфонд на особистий рахунок працівника 2% від його заробітку в 2017 р, 3% в 2018-му, 4% в 2019 і 5% – з 2020 року”, – пояснив Мельничук. Він також нагадав, що проведення пенсреформи – це частина програми реформ, схваленої МВФ в березні 2015 року, проте рік тому Кабмін відправив законопроект про пенсреформу на доопрацювання.
По-друге, розрахунок пенсвиплат уніфікують і зроблять однаковим для всіх (зараз пенсії розраховують по 20-ти з гаком законах). По-третє, роботодавці – приватні структури або держава – будуть вносити додаткові кошти на особисті рахунки (зараз цим людям платять із “загального казана” солідарної системи) колишніх “спецпенсіонерів”. Це люди, які працюють на особливо важких і шкідливих роботах та інші пільговики (доярки, трактористи, машиністи потягів та ін.), а також держслужбовці, судді, прокурори та інші, які отримують більш високі пенсії, ніж звичайні громадяни.
Деякі парламентарії не в захваті від законопроекту. “Ми повинні його вивчити на комітеті, але я поки вважаю введення особистих пенсійних рахунків несвоєчасним”, – сказав нам член з питань соцполітики і пензабезпечення Олександр Дроздик.
А глава податкового комітету Ніна Южаніна проти того, щоб вирішувати питання накопичувальних пенсій, збільшивши податкове навантаження на працедавців: “Ми тільки знизили ЄСВ з 38% до 22%, щоб домогтися виведення зарплат з тіні, і якщо знову піднімемо, то бізнес нас не зрозуміє. Фахівці підрахували: повинно пройти не менше п’яти кварталів, тобто до кінця 2016 р щоб почалося вибілювання зарплат. Цю проблему треба вирішувати комплексно, разом з податковою реформою і починати не з 2017 р, а на рік-два пізніше, коли почнеться підйом економіки”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас