Рябцев заявив про "підозрілу" структуру комунальних тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рябцев заявив про "підозрілу" структуру комунальних тарифів

Особисті фінанси
1580
Тарифи на комунальні послуги в Україні повинні відповідати економічно обґрунтованому рівню, але проблема в тому, що в країні економічним обґрунтуванням тарифів займається компанія-монополіст.
Таку заяву зробив заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.
“Тарифи потрібно підвищувати до економічно обґрунтованого рівня, і це обгрунтування має бути прозорим, зрозумілим і таким, щоб кожен міг для себе визначити, чи здатний він платити за цими тарифами за той чи інший вид енергії або він може скористатися допомогою держави для переходу на інший вид палива або енергії. Це ідеальний підхід. Але в даний час економічне обґрунтування тарифу проводить не держава, а компанія-монополіст. При цьому в країні відсутній незалежний арбітр, здатний вплинути на цього монополіста і сприяти встановленню цих самих економічно обґрунтованих тарифів “, – сказав експерт.
Він також додав: “Не справа міністерства (енергетики та вугільної промисловості – Ред.) – займатися тарифоутворенням. Тарифоутворення входить у функції незалежного регулятора, яким повинна стати Національна комісія. Але в даний час цей регулятор не є незалежним, він виконує замовлення Кабінету міністрів. але при цьому Кабмін перетягує на себе встановлення тарифів “.
Таким чином, сьогодні тарифи на комунальні послуги сформовані “від ліхтаря”, – переконаний Рябцев.
Більш того – сама структура тарифів здається йому дивною і викликає підозру. “Структура тарифів у нас дивна. У ній чомусь, власне, паливо і енергія займає меншу частину. І виглядає це дуже підозріло. У зв’язку з цим структуру тарифів потрібно переглядати, підвищуючи в них сировинну складову”, – сказав експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас