У Нацбанку розповіли про очікування бізнесу щодо курсу гривні на наступні 12 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку розповіли про очікування бізнесу щодо курсу гривні на наступні 12 місяців

Валюта
5010
Бізнес очікує значне уповільнення темпів інфляції до 22,2% (в 4 кварталі 2015 очікувалося 22,5%).
Всупереч поліпшенню інфляційних очікувань тривало погіршення девальваційних очікувань. Це стало реакцією керівників підприємств на тимчасове посилення коливань обмінного курсу гривні, яке відбулося в лютому 2016 і фактично співпало з періодом проведення опитування (8 лютого – 4 березня 2016 року). Внаслідок такого збігу в ході опитування ослаблення національної валюти в наступні 12 місяців спрогнозували 9 з 10 респондентів.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Бізнес очікує уповільнення виробництва товарів і послуг на 18,5% разом з девальвацією національної валюти до середнього значення обмінного курсу до 29,97 UAH/USD.
Індекс ділових очікувань за результатами першого кварталу поточного року склав 98,4%. У порівнянні з попереднім кварталом він знизився на 5.7 п. п. Поширення песимізму спостерігалося в більшості галузей. Оптимістично налаштовані тільки сільськогосподарські і торгові підприємства.
Незважаючи на стримані ділові очікування, підприємства, як і раніше прогнозують зростання своїх потреб в позикових коштах найближчим часом.
Серед тих, хто планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності (35.6% опитаних), переважна більшість надає перевагу кредитам в національній валюті (88.5% респондентів).
Опитування керівників підприємств Національний банк провів з 8 лютого по 4 березня.
В опитуванні взяли участь 799 підприємств з 22 областей країни (без обліку тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.
Результати опитувань є відображенням лише думки респондентів-керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку.
Нагадаємо, Міністерство фінансів прогнозує зротання ВВП 3% при інфляції 8,1% і середньорічний курс 27,2 UAH/USD в 2017 році.
За матеріалами:
НБУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас