Саудівська Аравія планує збільшити доходи бюджету в $100 млрд до 2020 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія планує збільшити доходи бюджету в $100 млрд до 2020 р

Світ
213
Уряд Саудівської Аравії планує ряд масштабних реформ з метою підвищити надходження в бюджет на $ 100 млрд на рік до 2020 року і скоротити залежність від продажу енергоносіїв, заявив в інтерв’ю агентству Bloomberg саудівський принц Мохаммед бін Салман.
Зокрема, країна може ввести податок на додану вартість і ряд інших податків, включаючи податок на цукровмісні напої, і провести “реструктуризацію субсидій”, зазначив принц. Ці заходи здатні принести бюджету додатково $10 млрд і $30 млрд відповідно.
В даний час в країні немає ПДВ, а субсидії на різні товари і послуги, включаючи паливо, вважаються одними з найвищих в світі. Нещодавно країна почала підвищувати ціни на бензин, проте навіть з урахуванням цього літр бензину коштував 26 центів на кінець березня – нижче паливо коштує тільки в Кувейті, за даними сайту globalpetrolprices.com.
Крім цього, М.бін Салман розповів про плани ввести програму для іммігрантів, аналогічну американській “грін-карті”. За його оцінками, це підвищить доходи бюджету ще на $ 10 млрд на рік.
Також є плани ввести плату за перевищення компаніями квот на іноземну робочу силу, що також може збільшити надходження на $ 10 млрд на рік.
Для зниження дефіциту бюджету уряд Саудівської Аравії вже вжив ряд заходів, включаючи відстрочку платежів підрядникам. За словами принца, такі заходи дозволили скоротити дефіцит з потенційних $ 250 млрд до $ 100 млрд у минулому році.
У 2015 році доходи бюджету Саудівської Аравії, було отримано не від продажу нафти, зросли на 35%, до 163,5 млрд ріялів ($ 44 млрд), згідно з попередніми даними.
Проте, обсяг суверенних резервів країни, третє за величиною в світі після Китаю і Японії, в 2015 році скоротився на 500 млрд ріялів, до 2,19 трлн ріялів. За словами державного міністра Мохаммеда бін Абдулмаліка аль-Шейха, країна продовжить брати кошти з резервів і нарощувати держборг, який до 2020 року може зрости до 30-35% ВВП з поточної позначки в 2%.
У вересні, за його словами, країна може вперше в своїй історії розмістити доларові держоблігації.
Однак уже в 2020 році Саудівська Аравія розраховує досягти збалансованого бюджету, повідомив міністр.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас