Гонтарева озвучила прийнятний для України рівень споживчої інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева озвучила прийнятний для України рівень споживчої інфляції

Казна та Політика
1293
Національний банк України має намір використовувати інструменти інфляційного таргетування, щоб забезпечити споживчу інфляцію до кінця 2016 року на рівні 12%, а до кінця 2017 – 8%.
Про це глава Нацбанку Валерія Гонтарева заявила під час зустрічі з головою правління “Райффайзен Банку Інтернаціональ” Карлом Завельдою і головою українського “Райффайзен Банку Аваль” Володимиром Лавренчуком.
“Сторони також обговорили реформування фінансового сектора України, економічну ситуацію в країні і Євросоюзі. Глава НБУ запропонувала керівникам “Райффайзен Банку” розглянути можливість відновлення кредитування України”, – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що згідно з дослідженням ЦРУ, в 2015 році Україна очолила світовий рейтинг інфляції. Протягом року інфляція в Україні зросла майже в півтора рази і склала 49%.
При цьому в лютому в Україні була зафіксована дефляція. Споживчі ціни в порівнянні з січнем знизилися на 0,4%, повідомляє Державна служба статистики.
Національний банк України своїми діями в монетарній політиці фактично “консервує” кризові процеси замість того, щоб стимулювати економічну санацію.
Таку думку висловив багаторічний президентський радник (1994-2004 роки), голова Ради НБУ і Національного інституту стратегічних досліджень (2000-2005 роки) професор Анатолій Гальчинський. За словами експерта, класична модель таргетування інфляції виявилася функціонально вразливою для умов перехідної економіки.
Для досягнення антиінфляційного ефекту в першому випадку грошей повинно бути мало, в другому їх повинно бути достатньо. НБУ не знає, як вирішувати цю дилему.
“Необхідна реальна зацікавленість уряду і НБУ в істотному зниженні інфляції. До того часу, поки інфляційний податок буде залишатися одним з найважливіших факторів вирішення фіскальних проблем, всякі міркування про дієвість політики таргетування залишатимуться чисто декларативними”, – резюмує експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас