У Мінекономрозвитку пропонують прибрати обмеження роботи українських ТОВ, закладені ще в 1992 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономрозвитку пропонують прибрати обмеження роботи українських ТОВ, закладені ще в 1992 році

Казна та Політика
2519
В Україні зареєстровано близько півмільйона ТОВ. За оцінками Мінекономіки, це найчисленніша одиниця української економіки — близько 95% приватних компаній.
Але при цьому окремого закону для них немає, є тільки закони від 1992 року.
У міністерстві розробили законопроект «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». У відомстві вважають, що такий закон, якщо його приймуть, поверне в Україну капітал, який зараз працює під іноземними юрисдикціями через застарілі закони. Він входить в пакет законів, покликаних підвищити місце країни в рейтингу Doing Business. Юристи оцінюють такий проект закону як невелику, але перемогу.
Його основні нововведення: можливість укладати корпоративні договори між учасниками ТОВ, можливість конвертації боргу в капітал (debt-to-equity conversion), широкі можливості управління ТОВ для учасників (можливість створення наглядової ради, право встановлювати більш високі пороги для прийняття рішень, установлювати терміни виплати дивідендів тощо).
Також у законопроекті пропонується встановити, що учасників ТОВ можна виключати тільки в судовому порядку (раніше рішення про це приймалося більше 50% голосів, а зараз достатньо, щоб учасники, що мають понад 10% голосів, передали питання до суду.
У Мінекономіки підготували інфографіку, яка наочно показує основні нововведення проекту:
За словами Артема Афяна, керуючого партнера «Юскутум», цей законопроект, якщо його приймуть, сильно спростить життя українським бізнесменам і дасть можливість використовувати у країні моделі взаємодії з інвестором, які давно використовують у всьому світі.
«Опціон, convertible note, debt-to-equity — всі ці слова приємно лоскочуть уяву тим, хто створює свій стартап або хоче вкласти гроші в перспективний IT-проект. Ось тільки якби ви спробували донедавна озвучити ці слова українського корпоративного юриста, то могли б побачити, як сіпається його око. Більш досвідчений юрист зміг би вам зобразити складну схему оформлення угоди, яка межує з фіктивним шлюбом, а в кінці попередив би, що це все одно може не спрацювати», — говорить юрист.
За його словами, так вийшло тому, що закон, що регулює діяльність ТОВ — дуже старий, від 1992 року. З часу його прийняття, той, хто володіє 60%-вою часткою в ТОВ, фактично володів всією компанією, виключення учасника «перетворювалось на фарс», а вибір структури корпоративного управління зводився до того, як називати директора: «генеральним» чи просто «директором». У зазначеному проекті ці обмеження знімаються.
Через існування таких застарілих обмежень бізнесмени мали вводити у свої компанії іноземний елемент, просто щоб була можливість розпоряджатися правами і керувати бізнесом.
«Він прибирає старі й недолугі бар’єри в підприємництві, але не вирішує більш глобальної проблеми бізнес-клімату. Поки корпоративні спори будуть вирішувати суди з 1% рівнем довіри, цінність свободи угод засновників залишиться невисокою. Але без цих змін пожвавлення в економіці точно чекати не доводиться. Тому я вважаю цю реформу невеликою, але певно дуже важливою перемогою», — вважає юрист.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас