Чому при дешевій нафті ціни на бензин в Україні йдуть вгору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому при дешевій нафті ціни на бензин в Україні йдуть вгору

Особисті фінанси
7274
У вихідні на заправках став дорожчати бензин. Першою майже на гривню – до 20,99 грн/л А-95 – підняла ціни мережу WOG, але скоро, говорять експерти, прейскурант зміниться всюди. Причина – в девальвації гривні і зростання світових цін на нафту.
За прогнозами експертів, до кінця березня дизель вийде на рівень 19 грн/л (зараз середня ціна – 16,63 грн/л), а бензин А95 підскочить до 20-22 грн/л (зараз в середньому 19,41 грн/л).
«Зростанню ціни на паливо сприяють два фактори – серйозний виток девальвації. Як ми пам’ятаємо, ціни в останній раз були зафіксовані в січні, коли курс був 23,50 грн/$, сьогодні – практично 27. Для паливного ринку це колосальні цифри, вони самі по собі до собівартості продукту додали близько 3 грн», – пояснює директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
Крім того, продовжує він, у світі ціна нафти вже не $30 за барель, а $40, і тому паливо пропорційно закупівлі подорожчало. «Я думаю, що до кінця березня дизпаливо подорожчає на 1,5 грн, бензин – на 2 грн/л. Отже, А95 буде коштувати 20-22 грн/л, дизпаливо – близько 19 грн/л », – підсумував наш співрозмовник.
Єдиним стримуючим фактором, за словами заступника директора науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, є заправки нижньої цінової категорії, які тримають розрив між середніми цінами по ринку в 13%, а після подорожчання він досягне 20%.
«Масив таких заправок дуже великий, і він не дає цінам на ринку різко піти вгору. Це добре тільки з одного боку. З іншого, заправки, які зараз тримають низькі ціни, працюють не за рахунок високої ефективності бізнесу, а за рахунок того, що мають можливість не платити в повному обсязі податки і збори. Така політика знищує легальний бізнес», – говорить Геннадій Рябцев.
Решта, за його словами, маючи націнку не більше 10%, не можуть конкурувати з такими заправками. «Зараз подорожчання на WOG (думаю, через тиждень і ОККО підніме), б’є по кишені самих компаній. Але як тільки дешеві заправки піднімуть ціни (а зараз є маса економічних передумов для цього), весь ринок полетить на 1,5-2 грн вгору », – додав Рябцев.
Чи допоможе нам дешева нафта
Фахівці вважають, що майбутня посівна кампанія на ціну на дизпаливо вплинути не повинна – торговці можуть легко задовольняти зростаючий попит. А ось розраховувати, що в доступному для огляду майбутньому в Україні паливо буде дешевшати, не доводиться.
«Насправді, коли нафта була по $30/барель, бензин у нас подешевшав, ми цього не помітили, оскільки різницю тут же «з’їло» падіння гривні. Зараз нафта пішла в зростання, гривня продовжує падати – розраховувати, що нас врятує дешева нафта, не доводиться », – сказав Геннадій Рябцев.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас