Драгі не бачить альтернативи запровадженому ЄЦБ зниженню ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Драгі не бачить альтернативи запровадженому ЄЦБ зниженню ставок

Світ
306
Президент Європейського центрального банку Маріо Драгі сказав лідерам Євросоюзу, що не бачить альтернативи недавнім рішенням банку, пов’язаних зі зниженням процентних ставок, розповіли агентству Bloomberg учасники зустрічі.
Глава ЦБ закликав зі свого боку лідерів ЄС забезпечити інвесторам ясність щодо майбутнього єврозони і продовжити структурні реформи.
Лідери ЄС обговорили в четвер на саміті економічні питання.
“Анемічним” назвав відновлення економіки Євросоюзу після кризи голова Європарламенту Мартін Шульц.
“Темпи зростання мляві, фондові ринки в нервовій напрузі, загроза дефляції не відступила, безробіття, особливо серед молоді, як і раніше скандально високе: кожен десятий європеєць шукає роботу”, – констатував глава Європарламенту, виступаючи в четвер на саміті ЄС.
Він зазначив, що відновлення економіки відбувається нерівномірно як по країнах ЄС, так і всередині країн. Перспективи виходу з економічної і фінансової кризи ряду нових країн світу, що розвиваються, ненадійні, і це б’є по експортерах, падає промислове виробництво ЄС.
Глава ЄП висунув десять пропозицій для “розумного економічного зростання”.
По-перше, збільшити інвестиції в економіку за рахунок використання коштів Європейського фонду стратегічних інвестицій (EFSI) з акцентом на малі і середні підприємства. Треба щорічно інвестувати 300 млрд євро на рік для повернення до докризового рівня.
По-друге, проводити комплексну політику поєднання інвестицій, конкурентоспроможності, структурних реформ і фіскальну відповідальність.
По-третє, максимально використовувати переваги переходу до цифрової економіки.
По-четверте, поліпшити виконання рекомендацій по конкретних країнах, визначити пріоритети на рівні ЄС. Він позитивно оцінив заходи Єврокомісії, що вже вживаються.
По-п’яте, усунути макроекономічні дисбаланси через координацію зусиль усіх країн ЄС, вважаючи внутрішній попит ключовим фактором.
По-шосте, боротися з ухиленням від сплати податків і агресивним податковим плануванням, через які казна втрачає мільярди євро доходу щороку.
По-сьоме, підтримувати відкритість кордонів. Закриття кордонів у Шенгенській зоні обійдеться дорого. Недавнє дослідження Фонду Бертельсмана прогнозує втрати від скасування Шенгену до 1,4 трлн євро до 2025 року.
По-восьме, вкладати гроші в програму “Гарантії для молоді”. Викликає тривогу те, що в 2016 році після двох років успішного її виконання не передбачено фінансування проектів, які допомагають працевлаштуванню або навчанню молодих людей.
По-дев’яте, зупинити спіраль скорочення податків, необхідних для підтримки соціальних стандартів. Зростання нерівності в суспільстві в кінцевому рахунку може пошкодити економічному зростанню.
По-десяте, закласти основу для довгострокового зростання. Угода з Великобританією виключила право вето тих, хто не входять до єврозони ЄС на подальшу інтеграцію єврозони. Саме існування єдиної валюти під загрозою. Тому після кількох років кризи необхідно розробляти сильну загальну економічну політику з більш сильною конвергенцією країн.
ЄЦБ минулого тижня знизив базову процентну ставку і розширив програму купівлі активів.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас