За якими банківськими операціями українців стежить фінрозвідка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За якими банківськими операціями українців стежить фінрозвідка

Особисті фінанси
8780
Українські банки почали звітувати перед Держфінмоніторингом про всі валютообмінні операції, розмір яких дорівнює або перевищує 150 тис. грн – у гривнях або у валютному еквіваленті.
Саме з цієї суми починається фінансовий моніторинг за багатьма операціями. Вона також є проміжною для чиновників.
“Через те, що людина зараз має право купити в банку інвалюти більше, ніж на 6 тис. грн, вимога щодо фінмоніторингу не може включатися при придбанні фізособами доларів або євро. А лише — при здачі ВКВ в касу, лише при готівкових операціях. Якщо людина попросить, скажімо, конвертувати в долар безготівкову гривню з її рахунку і відправити за кордон більше еквіваленту 150 тис. грн, наприклад, у закордонний медзаклад за операцію (і надасть договір на лікування), то відбуватиметься безготівкова операція. І вона не буде підпадати під фінансовий моніторинг”, — говорить директор департаменту казначейства Євробанку Василь Невмержицький.
За поточним банківським курсом, відстежується здача близько $5,6 тис. і більше. Це відбувається автоматично.
Деякі експерти вважають, що нова вимога призведе до того, що українці стануть менш охоче здавати великі суми валюти в банки.
“Ці кошти потраплять або в небанківські обмінники, або взагалі на чорний ринок”, — припустив Невмержицький.
Крім того, варто врахувати, що тепер банки зобов’язані з’ясовувати у клієнтів-публічних осіб і з відкритих джерел інформацію про походження коштів, які розміщені на їхніх рахунках. Своєю постановою НБУ “благословив” банки на розрив відносин з тими, хто відмовиться ділитися відомостями, зазначили банкіри.
Під фінансовий моніторинг потрапляють також операції з інкасації підприємств.
Банки звітують в Держфінмоніторинг про всі проінкасовані підприємства торгово-сервісної мережі на суму від 150 тис. грн. При цьому це відбувається навіть у тому випадку, якщо кошти відразу перераховуються на рахунок в іншому банку.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас