"Урожайний" рік: Всі обшуки українського IT-сектора за 2015 рік в одній інфографіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Урожайний" рік: Всі обшуки українського IT-сектора за 2015 рік в одній інфографіці

Кримінал
3498
2015 став врожайним роком щодо гучних обшуків в IT-сфері. У минулому році відбулося понад 30 перевірок IT-компаній, деякі з них проводилися зі скандальними порушеннями і перевищенням повноважень з боку правоохоронців. У силових операціях проти айтішників за рік задіяли понад 500 осіб, а завданий IT-компаніям збиток склав близько $ 10-20 млн. Такі оцінки асоціації «ІТ України».
На думку представників IT-бізнесу, стабільна ситуація в галузі на тлі різкого падіння економіки привернула силовиків, які бажають відносно легким способом отримати дохід.
«Основна мета атаки – зупинити бізнес IT-компанії, щоб почати переговори про його розморожування, адже жодна справа по IT-компаніям не була доведена до завершення» – відзначив директор асоціації «ІТ України» Віктор Валєєв.
Всі інциденти за минулий і поточний роки асоціація надала в формі інфографіки, розставивши їх в хронологічному порядку.
Тим часом, між органами влади та представниками галузі намітився компроміс. Раніше співробітники департаменту кіберполіції Національної поліції України вимагали на законодавчому рівні визнати копії,що зберігаються на серверах даних, речовими доказами. Це позбавить від необхідності вилучати сервери в ході розслідувань кримінальних справ.
У МВС розробили проект змін до Кримінально-процесуального кодексу, який передбачає введення в КПК спеціального розділу, який би порядок процесуальних дій з доказами, представленими в цифровому вигляді. Ряд співробітників департаменту кіберполіції вирушили до Великобританії та Німеччини, щоб перейняти досвід по вилученню цифрових речових доказів без арешту самих пристроїв. Про це повідомив начальник департаменту кіберполіції Національної поліції Сергій Демедюк.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас