Вчені можуть виявляти сцени в 3D-фільмах, що викликають головний біль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені можуть виявляти сцени в 3D-фільмах, що викликають головний біль

Технології&Авто
280
Група дослідників з Московського державного університету імені М. В. Ломоносова (МДУ) займається вивченням проблеми головного болю, що виникає після перегляду 3D-фільмів.
Опитування показують, що лише третина глядачів дивляться стереоскопічні фільми, не відчуваючи ніяких проблем. Приблизно 27% людей відчувають «певний дискомфорт», 22% скаржаться на погіршення самопочуття, 7% відчувають сильний головний біль.
Вчені відзначають, що головний біль, який виникає, являє собою реакцію мозку на «неправильні» картинки, одночасно приходять на обидва ока. Мозок повинен поєднати їх для отримання стереоефекту, але зробити це, на жаль, виходить не завжди. Глядач в більшості випадків звикає до цих «неправильностей», не помічаючи їх, але, як показує статистика, це поки трапляється не завжди.
Дослідницька група називає більш п’ятнадцяти причин описаної проблеми. Діляться вони на дві категорії – недоліки устаткування і недоліки самого фільму. Перша категорія пояснюється, в першу чергу, природним прагненням власників зменшити витрати, що неминуче призводить до зниження якості стереопоказа. Погані окуляри, дешеві проектори та інше обладнання неналежної якості різко знижують якість самого фільму. Причини другої категорії складніші, різноманітні і поки, на жаль, не завжди доступні для виправлення або недопущення. Серед них найболючіше для глядача «прокол» – зміщення правого і лівого відеосигналів, іноді трапляється при монтажі навіть високопрофесійно зроблених фільмів.
Російські вчені створили так звану «метрику» – програмний продукт, що дозволяє відстежувати проблеми 3D-фільмів, при цьому мінімізуючи час технічного контролю за якістю. За допомогою цієї метрики дослідницька група відсканувала майже всю відеопродукцію, що випускається на дисках Blue-ray, і склала статистику проблем. Всього за допомогою метрики було проаналізовано 105 стерео-дисків, при цьому в 23 фільмах було виявлено 65 проблемних сцен.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас