Суд став на бік Apple в суперечці з ФБР про злом iPhone наркоторговців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд став на бік Apple в суперечці з ФБР про злом iPhone наркоторговців

Світ
339
Федеральний суд Нью-Йорка відмовився зобов’язати компанію Apple допомагати ФБР у зломі мобільного телефону, що належав обвинуваченому у справі про наркоторгівлю.
Слідчі вимагали зобов’язати компанію допомогти отримати доступ до збереженої в телефоні інформації. Позов був поданий ще в жовтні – за кілька місяців до гучного скандалу, що розгорівся недавно в Каліфорнії навколо аналогічної тяжби ФБР з Apple.
У своєму рішенні нью-йоркський суддя Джеймс Оренстейн написав, що чинне законодавство не зобов’язує Apple виконувати вимоги ФБР проти своєї волі. Він також розкритикував дії уряду США в цілому, назвавши те, що відбувається з Apple спробою отримати перевагу перед Конгресом, змушуючи суди розширити повноваження правоохоронних органів. У зв’язку з цим позов було вирішено відхилити в повному обсязі. Міністерство юстиції США пообіцяло оскаржити рішення.
Тим часом суд у Каліфорнії раніше виніс рішення, що зобов’язує компанію надати допомогу ФБР у зломі смартфона, який належав учасникові нападу в Сан-Бернардіно. Apple звернулася до суду з заявою про скасування цього судового рішення, оскільки воно незаконне, порушує її конституційні права, а також дає додаткову “небезпечну владу” правоохоронним органам.
Постанова нью-йоркського суду формально не може вважатися прецедентом при розгляді апеляції Apple на рішення каліфорнійського суду. У той же час американські ЗМІ вважають, що перемога в Нью-Йорку все одно дає компанії певну перевагу.
Протистояння Apple і ФБР в Каліфорнії пов’язано зі стріляниною, влаштованою Саїдом Фарук в місті Сан-Бернардіно. Його жертвами стали 14 чоловік. Слідчі вимагають зламати телефон С.Фарука, застреленого під час затримання, оскільки впевнені, що в ньому зберігається вкрай важлива інформація. При цьому до неї неможливо дістатися, не знаючи пароль. Більш того, в разі десяти невдалих спроб ввести його телефон автоматично видалить всю інформацію.
Система безпеки вибудувана так, що навіть самі фахівці Apple не можуть отримати доступ до інформації. У зв’язку з цим слідчі просять їх не підбирати пароль, а просто полегшити їм цей процес. Зокрема, в ФБР хочуть, щоб інженери Apple зняли ліміт на кількість спроб ввести пароль, а також допомогли створити програму, яка буде автоматично перебирати всі можливі комбінації з високою швидкістю.
Каліфорнійський суд підтримав ФБР, однак Apple офіційно заявила, що відмовляється виконувати це розпорядження і оскаржить рішення у вищій інстанції. Apple підтримали багато великих компаній, в тому числі Facebook, Google і Twitter.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас