Уманський про реструктуризацію держборгу: Ми створили "бомбу уповільненої дії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уманський про реструктуризацію держборгу: Ми створили "бомбу уповільненої дії"

Казна та Політика
8058
Україна – країна з низьким виробничим складом, яка приречена на модернізацію та інвестування в інновації, що буде основою стабільного зростання. В цьому випадку обслуговування цінних паперів, випущених в рамках реструктуризації зовнішнього державного боргу, стане непідйомним для бюджету.
Про це розповів колишній заступник міністра фінансів України Ігор Уманський.
“Я не вважаю реструктуризацію держборгу України успішним проектом. Глибоко переконаний в тому, що буквально через кілька років – навіть якщо ця Верховна Рада допрацює повний термін – новий парламент і новий уряд зіткнуться з проблемами обслуговування держборгу.
За його словами, міністра фінансів, який буде в Кабміні після 2020 року, чекають великі труднощі при роботі з VRI (Value Recovery Instrument, інструмент відновлюваної вартості – цінні папери, випущені України, в обмін на згоду кредиторів “списати” частину боргу. – Ред) . Проблема, відзначає він, в тому, що цей інструмент прив’язаний до зростання ВВП, і при зростанні більше 3% в рік Україна буде платити певну частину від цього зростання.
“Від зростання ВВП, навіть не від держбюджету! Чи реальний ріст ВВП вище 3%? З середини 2012 року, економіка України стабільно скорочується. З огляду на низьку базу порівняння перспективи зростання у нас колосальні. Керуватися у своїй економічній і фіскальній політиці розрахунком на те, що зростання не буде? Це абсурд. Я вважаю навпаки – з урахуванням того, що Україна – найбідніша країна Європи, ми повинні створювати точки зростання для забезпечення зростання економіки на рівні не менше 5-7% на рік “, – пояснює Уманський.
Причому фінансист вважає, що “це, безумовно, реалістично”. Звільнення Донбасу і його відновлення стане, на його думку, однією з тих точок зростання, яка забезпечить стабільну базу для розвитку економіки на багато років.
“Україна – країна з низьким виробничим укладом. Ми” приречені “на модернізацію і інвестування в інновації, що також буде основою стабільного зростання. Це якщо розумно займатися розвитком країни. У цьому випадку обслуговування таких VRI призведе до непідйомного навантаження на держбюджет”, – зазначає колишній чиновник.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас