"Це не оголошення війни Газпрому": Єврокомісія затвердила концепцію енергобезпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Це не оголошення війни Газпрому": Єврокомісія затвердила концепцію енергобезпеки

Енергетика
888
Єврокомісія сьогодні представила ключові законодавчі поправки для створення Енергосоюзу ЄС. Якщо поправки будуть схвалені, Брюссель зможе отримати доступ до контрактів «Газпрому» з європейськими споживачами і повністю контролювати процес укладення міжурядових угод в енергетичній сфері.
Єврокомісія опублікувала поправки до директиви про обмін інформацією про міжнародні правові угоди в сфері енергетики, а також в директиву про безпеку газових поставок.
Віце-президент ЄК Марош Шефчович підтвердив, що за новими поправками Єврокомісія отримає право оцінки не тільки міжурядових угод, а й комерційних контрактів на поставку газу з-за меж ЄС. Це буде стосуватися контрактів, які забезпечують понад 40% споживання в будь-якій країні ЄС. На практиці під такий критерій підпадають тільки контракти «Газпрому» в Центральній та Східній Європі. Законодавчі зміни ще має схвалити рада глав держав ЄС, а потім Європарламент.
Однак публічно представники Єврокомісії стверджують, що ці заходи не спрямовані виключно проти «Газпрому». «Ідея, що весь цей пакет заснований на питаннях по«Газпрому», – це безумовно не так. Ми працювали над ним протягом декількох років», – заявив Марош Шефчович. Ініціатива зі створення Енергосоюзу ЄС була представлена навесні 2014 року на тлі української кризи, причому тоді Єврокомісія не приховувала, що загроза перебоїв з поставками газу з Росії є основним тригером створення Енергосоюзу.
«Це не оголошення війни“Газпрому”, – заявив також єврокомісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте. При цьому він визнав, що Єврокомісія «хоче створити умови для підтримки комерційних контрактів на поставки газу в ЄС, вигідні для європейських споживачів» і «винести уроки з газових криз 2006 і 2009 року». Йдеться про проблеми з транзитом газу через Україну, вину за які Єврокомісія завжди традиційно покладала на «Газпром».
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас