З корупцією в 2015 році стикалися 2/3 українців (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З корупцією в 2015 році стикалися 2/3 українців (опитування)

Кримінал
420
Громадяни України вважають проблему корупції у повсякденному житті однією з головних для країни (94,4%), свідчать дані дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології спільно з “Lake Research Partners” і “Каракоюн Стретеджи”.
Згідно з результатами, оприлюдненими на прес-конференції в середу в Києві, з проявами корупції в 2015 році з позиції учасника або спостерігача стикалися майже 2/3 респондентів, кожен п’ятий з яких – практично щомісяця.
Опитування показало, що 85,5% дорослого населення України оцінює загальний рівень корумпованості суспільства, як “вище середнього”. І лише 1,8% опитаних вважають корупцію мало поширеною або зовсім відсутньої.
Крім того, 40,7% опитаних вважають корумпованими всі основні сфери й інститути України. Зокрема, найбільш корумпованим українці назвали Державтоінспекцію і суди (66,0% респондентів), міліцію (без ДАІ), прокуратуру і медичну систему, далі – сектор державного управління.
Українці називають вищі органи влади відповідальними за боротьбу з корупцією. Серед них: президент України (60,6%), Верховна Рада (41,7%) і Кабінет міністрів (37,7%).
Разом з тим, реальні зусилля по боротьбі з корупцією з боку цих органів влади відзначають лише 14% населення.
Згідно з опитуванням, найбільше прагнення боротьби з корупцією громадянам демонструють місцеві влади (13,2%) і президент (12,3%). Серед органів влади найбільш помітною для громадян була антикорупційна діяльність громадського об’єднання “Люстраційний комітет” (чули про деякі заходи 32% опитаних) і президента (32%). Однак найбільш ефективними, за оцінками українців, є діяльність ЗМІ (27%) і громадських організацій (28%).
Опитування проводилося в липні-жовтні 2015 шляхом випадкової багатоступеневої вибірки із квотним відбором на останньому етапі.
Як повідомлялося, в середу Transparency International повідомила, що оцінка України в індексі сприйняття корупції CPI в 2015 році покращилася на 1 бал – до 27 з 100 можливих, що дозволило їй зайняти 130-е місце з 168-ми, тоді як роком раніше – 142 -е з 175-ти.
“Здійснити невелике зростання індексу Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів і появі руху викривачів корупції. А ось зволікання з реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у відносинах бізнесу і влади не дають Україні зробити рішучий крок вперед за показниками CPI “, – наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас