Кабмін усуває від бюджетних потоків понад 80% банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін усуває від бюджетних потоків понад 80% банків

Казна та Політика
1652
Кабінет міністрів на останньому засіданні 20 січня прописав в постанові «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» більш жорсткі критерії відбору уповноважених банків. Документ незабаром обіцяють опублікувати. Його розробка почалася ще в листопаді 2014 року.
Він перекриє ринок розміром в десятки мільярдів гривень. У держбюджеті 2016 року на оплату праці передбачено 80,3 млрд грн. І це не рахуючи соцвиплат.
Банки, які хочуть стати «уповноваженими», повинні відповідати восьми критеріям. Зокрема, частка активів повинна становити не менше 1% активів банківської системи; портфель ОВДП – понад 20% регулятивного капіталу банку; робота на ринку – не менше трьох років; протягом трьох останніх місяців комісія НБУ не застосовувала заходи впливу до банку у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних операцій.
Цього недостатньо: банк протягом останніх трьох місяців повинен виконувати нормативи НБУ, бути учасником ФГВФО, «крім випадків, передбачених законом» (виняток стосується Ощадбанку), і не мати боргів перед ФГВФО щодо сплати зборів, штрафів, пені, заборгованості зі сплати податків і зборів.
Не зможуть брати участь у конкурсі банки, чиї власники або пов’язані особи перебувають під санкціями. «Запропоновані зміни підвищать ефективність і прозорість у виборі банків для використання в держсекторі, а також підвищать рівень захищеності виплат працівникам бюджетних установ та державної соцдопомоги», – упевнені в Мінфіні.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас