Мінфін відкликав роз'яснення ДФС щодо авансів з податку на прибуток і спрощену систему оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін відкликав роз'яснення ДФС щодо авансів з податку на прибуток і спрощену систему оподаткування

Казна та Політика
1442
Міністерство фінансів відкликало лист Державної фіскальної служби (ДФС) з роз’ясненнями по зарахуванню авансових внесків з податку на прибуток і застосування спрощеної системи оподаткування в 2016 році, повідомила прес-служба Мінфіну.
За даними Мінфіну, у відомство почали надходити скарги від підприємців про упереджене трактовання ДФС окремих норм Податкового кодексу, які регулюють ці питання. З метою недопущення вільного трактування норм чинного законодавства України, Міністерство фінансів спільно з представниками ДФС провело 20 січня 2016 робочу зустріч, за результатами якої було прийнято рішення відкликати листи ДФС з метою їх подальшого доопрацювання.
Мінфін повідомив, що ДФС в листі від 4 січня цього року № 102/7 / 99-99-19-02-01-17 вказала, що чинна редакція Податкового кодексу не передбачає перенесення на наступні звітні (податкові) роки залишку суми авансових внесків при виплаті дивідендів, які не зараховані у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік. Мінфін не згоден з цим твердженням і вважає, що залишок суми авансових платежів, що не враховані в рахунок зменшення податкових зобов’язань минулих років, можливо врахувати в рахунок зменшення податкового зобов’язання звітних (податкових) років до повного погашення такого залишку.
Мінфін повідомив, що ДФС листом від 18 січня 2016 № тисячі п’ятсот двадцять сім / 7 / 99-99-17-02-02-17 роз’яснень, що у зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2016 року змін до Податкового кодексу, всі платники єдиного податку , які за результатами 2015 задекларували обсяг річного доходу більше 5 млн грн, зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування.
Мінфін вважає, що таке трактування є невірним. Згідно з пунктом 292.16 статті 292 Податкового кодексу, право на спрощену систему оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови, що вони не перевищили протягом календарного року обсяг доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку. У 2015 році умовою перебування платника єдиного податку на III групі була вимога, згідно з якою обсяг доходу, отриманого таким платником податку, не повинен перевищувати протягом календарного року 20 млн грн. Мінфін зазначив, що ДФС не враховує норми підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 Кодексу, які встановлюють виключний перелік випадків, коли платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів. Так, для платників єдиного податку III групи таким випадком є перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу. “Будь-яких інших обмежень щодо перебування платників податків на спрощеній системі оподаткування, ніж зазначено у цьому підпункті, нормами Кодексу не передбачено”, – підкреслює Мінфін.
Мінфін вважає, що платники єдиного податку, у яких за результатами 2015 року обсяг доходу не перевищив 20 млн грн, і за умови дотримання ними інших вимог Кодексу щодо застосування спрощеної системи оподаткування, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування в 2016 році.
Мінфін також зазначає, що міністерство не наділене повноваженнями відкликати надані ДФС консультації, якщо вони мають упереджений характер, але має право видавати узагальнені податкові консультації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас