Сім'я Авакова заробляє на газі і "оптимізації" податків, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сім'я Авакова заробляє на газі і "оптимізації" податків, - ЗМІ

Казна та Політика
5905
Сім’я глави МВС Арсена Авакова, під час його перебування на посаді міністра заробляє на видобутку газу, занижуючи його вартість і “оптимізуючи” податки.
Про результати свого такого розслідування повідомляє журнал Новий Час.
За інформацією видання, сімейна бізнес-група міністра не тільки повернула собі всі втрачені за часів Віктора Януковича активи, але і за тільки 2014 рік, за даними НВ, близькі до Авакову газовидобувні фірми недоплатили до держбюджету 98,2 млн грн.
“Ядро бізнесу Авакова – група Інвестор, центральний офіс якої розташований в пафосному триповерховому особняку з ліпниною в самому центрі Харкова. Станом на 2013 рік Інна Авакова, дружина міністра, а також його син Олександр були співвласниками цієї фірми. У реєстрі юридичних осіб Інна Авакова ще значиться мажоритарним власником цієї компанії. Сам же міністр заявляв, що активи, що належать йому до приходу на держслужбу, переписані на сина “, – пише видання.
У Інвестор входить компанія Енергія-95, яка володіє ліцензіями на видобуток газу на Денисовскому і Мар’їнському родовищах у Харківській області.
Видання зазначає, що в 2011 році Енергія-95 заклала у вигляді забезпечення під зобов’язання пов’язаних з Аваковим фірм ще не видобутий газ з Мар’їнського на суму 1 млрд грн. А гривня тоді була істотно дорожче нинішньої, враховуючи її девальвацію в 2014-2015 роках, зазначає журнал.
Крім того, Енергія-95 володіє ліцензією на її партнера – компанію Денисовский – оформлена частина об’єктів і трубопроводи, а ще одна фірма – Гравеліт-21 – займається продажем видобутого газу. Всі ці структури входять до групи “Інвестор”, що належить сім’ї міністра.
У 2014 році з Денисовских надр група добула 171,8 млн куб. м газу. Компанія мультимільйонера Вадима Новинського Укргазвидобування, яка отримала приблизно стільки ж в той же період, відзвітувала про те, що отримала на цьому понад 300 млн грн чистого прибутку. Однак на Денисовському родовищі показали дохід у 313, 7 млн грн, з яких на прибуток довелося лише 11 млн грн.
“Причиною стали демпінгові ціни, за якими Денисовский газ відправився на ринок. Все здобуте в 2014 році партнери продали за 313, 7 млн грн, тобто з розрахунку близько 1,8 тис. грн за тис/куб. м”, – відзначає видання .
“При цьому середня ринкова ціна 1 тис. кубів становила на той момент не менше 4 тис. грн. У результаті добувачі недоотримали більше 373 млн грн. Враховуючи середній курс долара в 2014 році на рівні 11,9 грн / $ 1, йдеться приблизно про $ 31 млн”, – пише видання.
Експерти ринку вважають, що у випадку з Денисовським родовищем використовувалася одна з найбільш ефективних і поширених схем по зменшенню оподаткування, зазначає видання.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас