Бюджет-2016 в Білорусі: Там також намагаються уникнути соціального шоку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет-2016 в Білорусі: Там також намагаються уникнути соціального шоку

Світ
1054
Білоруський уряд дав депутатам парламенту лише дві доби на прийняття держбюджету на 2016 рік. Палата представників схвалила бюджет одноголосно і майже без обговорення.
Президент Білорусі Олександр Лукашенко вніс пакет бюджетних документів в Палату представників 16 грудня, розгляд їх пройшов в наступні два дні в авральному порядку, тому що вже в п’ятницю, 18 грудня, депутати мали закрити сесію і роз’їхатися в округи. Практично все, що відомо про схвалений парламентаріями основний фінансовий документ країни на наступний рік, – відомо з доповіді голови Мінфіну Володимира Амаріна, так як вміст бюджету широкій громадськості поки не був доступний.
Традиційно бюджет названий соціально спрямованим, але, наприклад, спікер Палати представників Володимир Андрейченко не використав такий епітет. Він зазначив, що “формування бюджету на 2016 рік йшло в непростих умовах” і “жити доведеться за коштами. Не всім це, звичайно, за смаком, але цього вимагає дійсність”.
Незалежний економіст Сергій Чалий заявив, що слова про соціальну спрямованість білоруського бюджету – “це речі вже ритуальні, тому що давно йде скорочення соціального пакету, і фактично реальні доходи населення найімовірніше будуть навіть падати в реальному вираженні”.
Економіст мінського Центру економічних досліджень BEROC Дмитро Крук називає обраний авторами бюджету підхід вимушеним, що відображає стан білоруської економіки. За його словами, ключове завдання – зберегти основні соціальні виплати і вже під це підганяють дохідну частину бюджету. “Це саме по собі амбітне завдання. Наскільки з нею можна впоратися? Відповідь не очевидна. Наскільки всі дохідні статті реалістичні? Протягом року можуть з’явитися певні питання”, – попереджає Крук.
Міністр фінансів повідомив про скорочення 15 податкових пільг, що зекономить для бюджету 1,5 лрд білоруських рублів (близько 75 млн євро). “Найбільш вагомою для бюджету – 900 млрд рублів – є скасування пільг з ПДВ у частині послуг електро- і газопостачання, що надаються населенню”, – повідомив Володимир Амарін. Тим самим, підкреслив міністр, буде підвищений рівень відшкодування населенням вартості відповідних послуг.
За словами голови Мінфіну, більше половини витрат бюджету – 54 відсотки – мають соціальну спрямованість, темп приросту даних статей в середньому на 11,5 відсотків випереджає зростання доходів бюджету. З урахуванням того, що інфляція в Білорусі наступного року запланована на рівні 12 відсотків, в кращому випадку мова йде про збереження нинішнього рівня витрат, зазначають спостерігачі.
“Фонд зарплати в консолідованому бюджеті становить чверть усіх витрат – 71 трлн білоруських рублів (близько 3,5 млрд євро). Підвищення заробітної плати буде здійснюватися в межах параметрів прогнозованої інфляції з урахуванням оптимізації мережі та штатної чисельності бюджетних організацій”, – пообіцяв міністр.
Слід зазначити, що “оптимізація” у перекладі з бюрократичної мови на нормальний означає в даному випадку скорочення. Економіст Сергій Чалий каже в цьому зв’язку про те, що буде скорочення зайнятих у даній сфері, і “зарплата дістанеться тим, хто роботу матиме”.
“Капітальні витрати скорочено по всіх галузях крім охорони здоров’я та оборони в середньому на 10 відсотків”, – повідомив Володимир Амарін. Дмитро Крук звертає увагу, що це робиться для того, щоб скоротити потенційну величину соціальних шоків: “Економлять в основному на капітальних витратах, що не так чутливо позначається на громадянах”.
У 2016 році бюджет Білорусі запланований з профіцитом у розмірі 17,2 трлн білоруських рублів, але ці гроші підуть в основному на обслуговування державного боргу – це більш 20 трлн рублів (близько 1 млрд євро). Крім того, в майбутньому році Мінськ повинен погасити основний борг у розмірі 2,3 млрд доларів.
За словами голови Мінфіну, Білорусь розраховує залучити 1,5 млрд доларів у вигляді кредитів Євразійського фонду стабілізації та розвитку або від Міжнародного валютного фонду. Можливо, уряд випустить євробонди на суму до 1 мільярда доларів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас